De nieuwste printer van Mauk Custom Creations, een producent van 3D printers uit Maastricht, print met 4 extruders tegelijk. Daardoor is de productietijd tot een kwart teruggebracht. De 4 extruders kunnen hetzelfde materiaal printen maar ook verschillend.

 

Omdat Jos Scheepers, de ontwikkelaar van de MaukCC 3D printers, een groot deel van de onderdelen van zijn printers zelf produceert met zijn 3D printers, is hij op zoek gegaan naar een manier om het printen te versnellen. “Ik wil ‘massaproductie’ maken”, zegt Jos. Daarom heeft hij eerst een printer gebouwd met een dubbel zo groot bereik als tot nog toe: 200 bij 400 bij 200 mm. Daarna heeft hij 4 extruders in de printer geplaatst. “Daarmee kun je dus in dezelfde tijd vier keer zoveel producten printen.”

Het formaatverschil is duidelijk zichtbaar.

Toepassingen
De techniek van de Cartesio LD, de groot formaat printer, is niet veranderd. Ook aan de nauwkeurigheid is er niks gewijzigd. Jos Scheepers merkt wel dat het grotere formaat in een behoefte voorziet. Sinds de lancering verkoopt hij vrijwel uitsluitend de grotere versie. “Voor het prijsverschil van 400 euro willen de mensen liever een printer met een dubbel zo groot bereik.” De Cartesio LDPM is een groot formaat printer voorzien van 4 extruders. Hiermee bouw je dus 4 producten tegelijkertijd op. Dat moeten identieke producten zijn, maar ze hoeven niet van hetzelfde materiaal te zijn. Ook verschillende kleuren zijn mogelijk omdat elke kop zijn eigen filamentaanvoer heeft. Een andere toepassing is dat je telkens slechts één extruder gebruikt, maar met de 4 printkoppen dus 4 verschillende materialen kunt printen zonder dat je telkens de extruder heel grondig hoeft te reinigen. Hij gebruikt voor de nieuwe printers filament met een diameter van 1,75 mm. De beperking is wel dat het totale printoppervlak nu verdeeld wordt in 4 partjes. “Elke kop heeft een bereik van 100 bij 200 mm”, legt Jos uit.

Vier kleuren per laag
Theoretisch is het mogelijk naar een nog groter formaat te gaan, maar het wordt dan lastiger om de rek en dus backlash in de aandrijfriemen goed te beheersen. Nog meer extruders inzetten maakt de zaak te complex, omdat er dan in dezelfde tijd nog meer materiaal gaat vloeien. “Om de printer met 4 extruders goed in te zetten, moet je al een geoefend persoon zijn.” Wel werkt hij inmiddels aan de volgende MaukCC printer die meerdere kleuren in één laag kan verwerken. Deze printer kan straks de ene kant van een product in rood printen, de andere kant in blauw of een andere kleur. In totaliteit kan een laag uit vier verschillende kleuren worden opgebouwd, zonder dat je overgangen ziet.

Franc Coenen

 

Meer informatie
Mauk Custom Creations

 

1 gedachte over “MaukCC: massaproductie met 3D printer

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest