Voxeljet heeft de continu 3D printer VX800 productierijp gemaakt. Op de komende EuroMold 2012 gaat de nieuwe machine in première. Bijzonder aan de nieuwe machine is dat deze niet meer hoeft te stoppen om de geprinte gietkernen en mallen uit te nemen.

 

 

Vorig jaar heeft Voxeljet de nieuwe machine voor het eerst getoond op de GIFA. “Dat heeft zoveel positieve reacties uit de markt opgeleverd, dat we het project versneld hebben opgepakt. De VX800 is de basis voor een heel nieuwe generatie machines”, zegt Ingo Ederer, ceo van Voxeljet Technology.

Ingo Ederer van Voxeljet, vorig jaar op de GIFA bij het prototype.

Continu printen
Het bijzondere aan deze printer is dat je continu kunt blijven printen. Tot nog toe moet je, als de machine de laatste laag heeft opgebouwd, de printer stoppen om het product uit te nemen. Bij de VX800 gebeurt dat aan de andere kant van de machine, terwijl de opbouw van andere producten gewoon doorgaat. Dit kan dankzij een nieuwe, horizontale conveyor waarop de machine de gietkernen en mallen opbouwt.

Lengte quasi onbeperkt
Op de gieterijbeurs GIFA liet Voxeljet vorig jaar al een prototype zien. De productiemachine is op een aantal punten flink gewijzigd. Zo is de ruimte waarin de stukken laagsgewijs worden opgebouwd vergroot tot 850 bij 500 mm. Omdat je over een continu printproces praat, is de lengte van de stukken quasi onbeperkt. De enige begrenzing is de handelbaarheid van de gietvormen. Een ander voordeel van de nieuwe techniek is dat de opbouwsnelheid fors verhoogd is. Volgens Ingo Ederer zet Voxeljet hiermee een mijlpaal voor de totale 3D printindustrie. Ongebruikt poeder wordt direct teruggevoerd naar de opbouwzone om daar weer gebruikt te worden.

Zo ziet de definitieve uitvoering van de nieuwe 3D printer eruit.

De machine gaat op EuroMold in première. De eerste leveringen verwacht Voxeljet in het tweede kwartaal van 2013 te kunnen doen.

Lees hier de ervaringen van Nijhuis Pompen in Winterswijk met de door Voxeljet geprinte gietmallen.

Meer informatie:
Voxeljet
Palio (vertegenwoordiging Voxeljet in Benelux)

Pin It on Pinterest