De cover van het DNB Magazine is gewijd aan de maakindustrie. Martin van Pernis (Siemens en KIRI Niria, schrijft hier een essay over.

Eindelijk erkenning voor de maakindustrie? Het lijkt er in ieder geval wel een beetje op. In de laatste uitgave van het jaar wijdt het DNB Magazine de coverstory aan de maakindustrie. Hollandse polders, broedplaats voor de maakindustrie luidt een van de koppen.

Voor wie het blad niet kent – waarschijnlijk de meesten: DNB Magazine is het kwartaalblad van De Nederlandsche Bank. En dat wijdt een deel van de 4e editie van het jaar aan de maakindustrie. Oud Siemens-topman Martin van Pernis haalt om te beginnen heel wat Nederlanders uit hun droom.

Je hoort nogal eens verkondigen dat Nederland een handelsland zou zijn en geen industriële of technische traditie zou hebben. Dit is baarlijke nonsens

Martin van Pernis, tegenwoordig president van KIVI Niria, zegt vervolgens dat de successen uit de Gouden Eeuw niet alleen te danken zijn geweest aan de handelsgeest, maar ook aan de technologische uitvindingen. Hollandse kanonnen schoten verder dan de Spaanse. We hadden een chemische oplossing bedacht voor het ontmengen van kruit. En we hadden de ‘fluit’ ontwikkeld, een rank en snel schip dat slechts een tienkoppige bemanning vergde in plaats van 30 mannen, zoals gebruikelijk voor soortgelijke schepen. Kijk, toen wisten we dus al hoe we dingen manarm moesten doen.

Innovatiebeleid
In zijn essay schrijft hij verder enkele raken zaken over het onderwijs en de ondernemerszin in Nederland. Hij gaat ook in op het innovatiebeleid van de overheid. Het Innovatieplatform van Balkenende is vervangen door het Topsectorenbeleid van Verhagen en hij verwacht dat dit Rutte II wel weer een nieuwe initiatief zal lanceren. En daar wringt nu net de schoen, vindt Martin van Pernis.

Mijn voorkeur zou het hebben als de overheid zich beperkt tot een uitsluitend faciliterende rol: om bedrijfsleven en kennisinstellingen te stimuleren en in staat te stellen om nog meer en nog betere ontwikkelingen te genereren.

Hij pleit voor de Duitse aanpak. Het stimuleren van wetenschappelijke topinstituten. De industrie kan de onderzoeksresultaten gebruiken en ontwikkelt op basis daarvan nieuwe systemen. Precies, ga maar eens kijken op een Open Dag van een van de Fraunhofer instituten: daar zie je hoe de Duitsers erin slagen om kennis te vertalen naar producten die ze vervolgens weer in de markt zetten. Wie heeft er nog iets gehoord van de ‘3D printer’ Print Valley die TNO vorig jaar groots introduceerde op EuroMold, nadat ze afgelopen voorjaar in Amerika een lezing hierover hebben gegeven om daar een investeerder te vinden?

Maakindustrie is nodig
In het DNB Magazine wordt verder ingegaan op enkele Nederlandse industriele bedrijven die wereldwijd in hun segment aan de top staan. Een alleszeggend zinnetje uit dit artikel:

Feitelijk kan een land niet zonder industriële basis want export is nodig wil het ook producten kunnen importeren

Goed te horen dat dit besef is doorgedrongen tot De Nederlansche Bank. Nu nog tot de commerciële banken in Nederland en 2013 zal er voor de maakindustrie een stuk beter uitzien.

Download hier het DNB Magazine

Pin It on Pinterest