De productie van rotorbladen voor gas- en stoomturbines en compressoren groeit de komende jaren gestaag. De uitdaging is deze complexe onderdelen efficiënt te maken. Op de 2e International Conference on Turbomachinery Manufacturing (ICTM) in Aken laten sprekers uit de gehele keten innovatieve oplossingen zien.

Turbomachinery is een groeimarkt. Alleen al om aan de groeiende vraag naar elektriciteit te kunnen voldoen, moet de geïnstalleerde capaciteit aan elektriciteitscentrales tot 2030 elk jaar met 2,5 tot 3,5 procent groeien. De prijsdruk in deze sector is echter groot. En de roep om duurzame centrales eveneens. Tijdens de 1e ICTM conferentie in Aken (op 20 en 21 februari) gaan sprekers niet alleen in op deze groeimarkt, maar met name op de technologische innovaties om rotorbladen te maken. Zowel mechanische als laagopbouw technieken hiervoor komen aan bod.

Monforts maakt de bliksk op de IniCen 1000 draaimachine
Monforts maakt de bliksk op de IniCen 1000 draaimachine

Blisks op draaibank
Een goed voorbeeld van een machinebouwer die oplossingen zoekt om zowel de productie van nieuwe rotorbladen als het herstellen van beschadigde te verbeteren, is Monforts Werkzeugmaschinen. Dominique Deutges van het Duitse bedrijf is een van de sprekers op de conferentie. Een van de trends die hij ziet is dat de markt steeds vaker naar blisks vraagt, rotorbladen waarbij schoepen, ring en rotor geïntegreerd zijn en uit een massief stuk worden verspaand. Deze ontwikkeling zie je zowel in de energiecentrales als in de productie van vliegtuigmotoren. Het Duitse MTU zet hiervoor de UniCen 1000 van Monforts in als multitask machine: de blisks worden op deze draaibank compleet vervaardigd, inclusief de freesbewerkingen door de zwenkbare motorspindel , waardoor je op deze draaibank 5-assig kunt bewerken. Doordat de B-as van deze UniCen 1000 interpolerend kan worden ingezet, kun je ook complexe geometrieën zoals ondersnijdingen op de draaibank maken.

Laagopbouw technieken
Het Fraunhofer ILT, dat met het Fraunhofer IPT het congres organiseert, is zelf al enkele jaren intensief betrokken bij onderzoeksprogramma’s naar het opbouwen van de rotorbladen met laagopbouw technieken, zoals lasersmelten. Deze technologie wordt zowel door het kennisinstituut zelf verder toegelicht als ook door spreker van Siemens (die ingaat op de inzet van additive manufacturing voor reparatiewerk) als MTU Aero Engines in München. Professor Frank Piller van de RWTH Aachen kijkt naar de uitdagingen en de kansen voor businessmodellen in de wereld van additive manufacturing. Tijdens de tweede conferentie dag wordt in een apart blok aandacht besteed aan adaptieve productiesystemen, ondersteund door computersoftware. Onder andere CAx software voor de totale keten wordt belicht. En ook hoe je efficiency kunt verbeteren door meettechnologie in de machine te integreren. Dit laatste onderwerp wordt belicht door een spreker van Blum-Novotest.

Meer informatie
De 1e ICTM conferentie vindt op 20 en 21 februari plaats in Aken. Tijdens de eerste dag, die vooral in het teken staat van de markt- en productontwikkelingen, staat een rondleiding door de laboratoria van het Fraunhofer ILT en IPT op het programma. Meer informatie vind je hier.

 

Pin It on Pinterest