De stappen van design naar AM-deel (Foto: Renishaw)

 

De doorbraak van additive manufacturing van metalen componenten komt in 2013. High tech machinebouwers zullen hiervoor zorgen. System suppliers aan onder andere de halfgeleiderindustrie zullen de nieuwe technologie omarmen. Dat zegt Philippe Reinders Folmer, directeur Renishaw Benelux, in de januari-uitgave van het Made-in-Europe.Nu digimagazine.

 

Het digimagine heeft als thema Verspaning meets additive manufacturing, vooruitlopend op RapidPro 2013 in februari. Recente ontwikkelingen aan de machinekant zorgen er namelijk voor dat additive manufacturing op het punt staat door te breken in de productie-omgeving. Volgens Philippe Reinders Folmer is “de commerciële slag bezig zich te voltrekken. De orders gaan komen, zodra het eerste schaap over de dam is.”

De stappen van design naar AM-deel
De stappen van design naar AM-deel

Leegstaande Boschfabriek
Renishaw investeert sinds de overname van MTT fors in de nieuwe technologie. In Groot-Brittannië heeft het bedrijf een oude, leegstaande fabriek van Bosch gekocht. 46.000 m2 groot. Een kwart hiervan is inmiddels volledig gerenoveerd. 6 Mori Seiki machines frezen en draaien onderdelen voor de additive manufacturing machines van Renishaw. Binnen enkele jaren, zo verwacht Philippe Reinders Folmer, zullen al deze 46.000 vierkante meter in gebruik zijn om de nieuwe machines te bouwen, zo zal de vraag gaan toenemen. Hij verwacht dat de doorbraak komt vanuit de machinebouwers, omdat zij door anders te construeren – design for additive manufacturing – grote voordelen kunnen boeken, bijvoorbeeld doordat je componenten in een deel kunt integreren (minder assemblagekosten), lichtere stukken kunt maken en complexe geometrieën mogelijk zijn. In het interview gaat Philippe Reinders Folmer ook in op het kostenaspect. De investeringen in een machine om laagsgewijs metalen producten op te bouwen, bedragen al gauw tussen de half en een miljoen euro. Toch, zo zegt hij, hoeven de machines qua uurtarief nauwelijks duurder te zijn dan een gemiddelde 5-assige freesmachine.

Alternatief voor gietstukken
In het digitale magazine worden ook recente ontwikkelingen bij andere fabrikanten van additive manufacturing machines gelicht. Stefan Hofmann (Hofmann Innovation Group, het moederbedrijf van ConceptLaser) ziet deze technologie onder andere als een alternatieve productietechniek voor aluminium zand- en hogedrukgietstukken. ConceptLaser heeft onlangs de X line 1000 R gepresenteerd, een machine met een 1 kW fiberlaser aan boord en een werkruimte voor het laagsgewijs opbouwen van metalen componenten tot 800 bij 500 bij 500 mm. Een andere Duitse fabrikant, SLM Solutions, dat intensief samenwerkt met het Fraunhofer ILT in Aken, zoekt het niet zeer in de afmetingen maar meer in de snelheid. De nieuwe SLM 500 HL beschikt over in totaal 4 fiberlasers met een maximaal totaalvermogen van 2,8 kW. Hiermee kan men maximaal 70 ccm / uur opbouwen.

Enkele producten gemaakt door Phenix Systems
Enkele producten gemaakt door Phenix Systems

Cemet laagsgewijs opbouwen
De derde fabrikant van machines voor het lasersinteren van metalen componenten die aan bod komt, is het Franse Phenix Systems. Het bijzondere aan deze machines is dat ze zowel geschikt zijn voor het vervaardigen van metalen componenten als voor het verwerken van Cemet. Dit is een composiet dat bestaat uit keramische en metalen deeltjes, waardoor het materiaal de eigenschappen van metaal en keramiek combineert.

 

 

Meer informatie:
Renishaw Benelux
ConceptLaser
SLM Solutions
Phenix Systems

 

1 gedachte over “Renishaw: dit jaar doorbraak additive manufacturing metalen

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest