TICC voorbeeld

In de TICC calculatie wordt rekening gehouden met alle aspecten, ook neventijden.

Calculaties maken: essentieel, want zonder zul je geen werk binnen halen en foute voorcalculaties kunnen je bedrijf ruïneren. Vooral met het inschatten van neventijden en ombouwtijden gaan bedrijven de fout in, weet Siegfried Rausch van de Duitse firma R&B GmbH. TICC calculatie-software calculeert exact op basis van 2D en/of 3D CAD-file. 

Ticc-softwareERP-systemen zijn handig bij voorcalculaties. Maar ze missen de koppeling met de productiekant: hoe lang zit het werkstuk straks op de machines? Simulatiemodellen van CADCAM-software berekenen redelijk nauwkeurig de bewerkingstijd als je het CAD-model inleest, maar zien zaken als het omstellen van gereedschappen over het hoofd. En iemand een tijd laten uitrekenen op een CAD-afdeling is erg kostbaar, want het berekenen van een werkstuk kost vaak veel meer tijd. “Velen vergeten in de calculatie de neventijden. Of ze doen een aanname wat bij middel- tot grote series fataal kan zijn. Het kan zijn dat je dan te goedkoop bent of te duur”, zegt Siegfried Rausch, een van de twee oprichters van R&B GmbH in het Duitse Dernbach. Beide uitkomsten zijn slecht, want in het laatste geval loop je waarschijnlijk de order mis; in de situatie dat je te goedkoop aanbiedt, mis je noodzakelijke inkomsten.”

Calculeren als programmeren
Siegfried Rausch is van huis uit draaier en heeft jarenlang in de werkvoorbereiding gewerkt. In 1998 heeft hij samen met een collega R&B GmbH opgericht, waarin ze software voor de maakindustrie ontwikkelen. Er is een CAM-pakket en er is een ERP-systeem, TICC (Time and Cost Calculation), calculatie-software voor verspanende bedrijven, zit daar precies tussen in, zegt hij. “We slaan een brug tussen verkoop, planning en productie.” De calculatiesoftware werkt op basis van een CAD-file of een dxs-file of eventueel een pdf file. Het hart is een technologiedatabank waarin meerdere bewerkingstechnieken zijn ondergebracht, zoals boren, draaien, frezen, maar ook lassen en snijden. Net als bij een CAM-pakket klik je contouren, gaten en slobgaten aan om de bewerking aan te koppelen, waarbij je tot in detail kunt gaan. Per gereedschap zijn aparte data in te stellen, inclusief de tijd die je nodig hebt om bijvoorbeeld snijplaatjes te wisselen of nieuwe gereedschappen in het magazijn te plaatsen. “Doordat je de bewerkingen via feature erkenning aanklikt, zie je wat je automatisch gecalculeerd wordt. Ook als je een ander gereedschap of een andere bewerkingsstrategie kiest, zie je het effect op de calculatie direct”, legt Rausch uit. Door het proces te visualiseren met deze calculatie-software, krijg je snel een indruk en kan efficiënt overleg plaatsvinden over de bewerkingsstrategieën en de kostenopbouw van de calculatie.

TICC voorbeeld
In de TICC calculatie wordt rekening gehouden met alle aspecten, ook neventijden.

Exacter en beter plannen
De ervaringen die de R&B klanten opdoen met de calculatie-software, is dat ze minder tijd kwijt zijn aan het calculeren en nauwkeuriger prijzen kunnen afgeven. Dat heeft uiteindelijk tot gevolg dat ze een betere planning voor hun machines kunnen maken, verduidelijkt Rausch. Uiteindelijk kun je hiermee je leverbetrouwbaarheid positief beïnvloeden. Daarnaast worden calculaties transparant en reproduceerbaar, doordat elke stap in het productieproces apart gecalculeerd wordt. “Je kunt dus ook machines of bewerkingen met elkaar vergelijken”, zegt Siegfried Rausch. Of dat je beter zelf kunt produceren of beter kunt uitbesteden. Klanten zetten TICC op uiteenlopende manieren in. De meesten maken er hun calculaties mee, anderen gebruiken het omdat ze hun dure machines beter willen benutten en met TICC exacter kunnen plannen. “En we hebben klanten die het pakket gebruiken binnen de uitbesteding- of verkoopafdeling om de offertes van hun toeleveranciers te beoordelen. Ze willen weten of ze niet teveel betalen aan hun toeleveranciers.” Andere bedrijven gebruiken het in de engineersfase zodat de engineers kostenbewust ontwerpen.

In het februari digimagazine gaan we verder in op calculatie-software.

Meer informatie

TICC calculatie-software is ook in de Nederlandse taal beschikbaar. R&B GmbH wordt in de Benelux vertegenwoordigd door Encoma BV.
R&B

 

Pin It on Pinterest