3D-Fabshop.nl importeert sinds kort een personal 3D printer uit China, de Up!Mini. De reden voor deze stap is de overtuigende kwaliteit van deze personal 3D printer, die niet groter is dan een compacte PC. De printer wordt kant en klaar geleverd en kan ondersteuningsmateriaal printen.

PP3DP, de Chinese fabrikant, gebruikt voor de Up!Mini weliswaar geen open source software, maar levert momenteel wel erg goede software bij de printer, zegt Frits Hoff van FabLab Zuid-Limburg, de initiatiefnemer van 3D-Fabshop.nl. Een van de sterke punten van de software is dat ondersteuningsmateriaal automatisch en perfect getekend wordt. Je hoeft hier bij het tekenen zelf geen rekening mee te houden. Daarmee lossen de Chinezen een probleem op dat bij veel andere personal en doe-het-zelf printers speelt. Heel wat printers uit deze prijsklasse (1.500 euro) kunnen nog geen ondersteuningsmateriaal verwerken.

UpMini2Andere opbouw
Daarnaast is de bouwwijze van de printer anders. Afgezien dat deze compleet gemonteerd wordt geleverd, print de Up!Mini in een gesloten ruimte. Dat zorgt voor minder geluidsoverlast en minder kromtrekken van de print. Geprint wordt op een verwarmd printbed waarin kleine gaatjes zijn aangebracht. Hierdoor wordt het werkstuk als het ware meteen verankerd in het bed waardoor het veel stabieler is dan bij andere printers. Je hoeft niet bang te zijn dat het werkstuk loslaat. Een andere bijzonderheid vindt Hoff dat bepaalde gevoelige onderdelen, zoals de printkop, met sterke magneten zijn bevestigd. “De printkop wil bij printers nogal eens vervuild raken. Dan moet je de kop uitnemen en reinigen. Dat gaat dankzij deze magneten erg gemakkelijk.” Bij de printer worden de STL-files geleverd van enkele kritische reserveonderdelen, zodat de gebruiker deze zelf kan printen.

ABS en PLA
Qua materialen print de Up!Mini zowel ABS als PLA (bioplastic), beide uit een normale filamentspoel hetgeen veel kosten bespaart en je onafhankelijk maakt van de leverancier. ABS prints zien er erg goed uit en dankzij de ondersteuning kun je complexe vormen printen zoals een kogellager waarbij alle kogeltjes volledig kunnen ronddraaien. PLA geeft een betere hechting, waardoor het materiaal zich meer leent voor de functionele prototypes. Want daarvoor ziet Frits Hoff veel toepassingen. De Up!Mini is daarom een goedkope 3D printer voor industrieel vormgevers en bedrijven die de eerste stappen zetten in deze nieuwe technologie. De UP print met beperkte printafmetingen: maximaal 12 bij 12 bij 12 cm maar in ABS kun je die naadloos aan elkaar lijmen tot een groter object. De laagdikte is normaal voor de huidige FDM 3D-printers, ook de veel duurdere, met 0,2 mm.

Het Fab-Lab Zuid-Limburg heeft een uitgebreide review van de Up!Mini op de site staan. In het komend digimagazine verschijnt een artikel over het Maastrichtse FabLab dat momenteel FabLab-activiteiten stimuleert in Roermond, Kerkrade, Sittard, Venlo en Eindhoven.

 

Pin It on Pinterest