De VDW (Duitse machinebouwers) verwacht dit jaar het record van 2008 te evenaren. Ook dit jaar is de Amerikaanse vraag een belangrijke steunpilaar voor de Duitse machinebouwers. Ze gaan er vanuit dat de wereldwijde machinemarkt met 1 procent groeit. Tegelijkertijd laat het management van enkele machinebouwers zich veel voorzichtiger uit.


[quote float=”right”]VS kopen voor bijna 1 miljard euro Duitse machines[/quote] De positieve impulsen voor de Duitse machinebouw zijn dit keer eens niet uit het Oosten gekomen, maar uit het Westen. Dankzij een ijzersterkte vraag uit de VS kunnen de Duitse machinebouwers ook over 2012 een mooi groeicijfer laten zien. De export naar de VS groeide in 2012 met 48 procent, aanzienlijk meer dan de groei van de export naar China die met 14 procent toenam. De uitvoer naar het gehele Amerikaanse continent groeide met 41 procent. Amerika heeft zich ontpopt als na China de belangrijkste exportmarkt voor de Duitse machinebouwers, nog voor Rusland dat op een derde plek staat. In cijfers uitgedrukt: de Duitse fabrikanten hebben voor 952 miljoen euro machines verkocht in de VS (1,4 miljard totale Amerikaanse continent), meer dan twee keer zoveel als in Rusland. China blijft met 2,352 miljard euro de grootste afzetmarkt. Nederland staat op een 19e plek, België op de 24e.

De heropleving van de Amerikaanse maakindustrie pakt goed uit voor de Duitse machinebouw
De heropleving van de Amerikaanse maakindustrie pakt goed uit voor de Duitse machinebouw

Plaatbewerking beter dan verspaning
Eigenlijk hebben de machinebouwers die actief zijn in Azië en de VS amper iets gemerkt van de aarzeling die deel industriesectoren in Europa hebben gekend. Martin Kapp, VDW-voorzitter, wees tijdens de presentatie van de cijfers op het feit dat de bezetting van de Duitse productiecapaciteit met 92,4 procent slechts een beetje lager ligt dan het gemiddelde van vorig jaar. De werkvoorraad bedraagt momenteel nog steeds 8,3 maanden, slechts 1 maand minder dan in 2011. Wie in de cijfers duikt, ziet wel een aantal opvallende verschuivingen. De totale Duitse machineproductie kwam met 14,06 miljard euro vorig jaar slechts een beetje lager uit dan in 2008 (record: 14,178 miljard euro). De fabrikanten van verspanende machines hebben méér goed te maken: hun gezamenlijke omzet bedroeg 7,8 miljard euro (8,2 miljard in 2008). De fabrikanten van machines voor plaatbewerking hebben hun oude recordjaar al achter zich gelaten: 2,77 miljard euro in 2012 vergeleken met 2,5 miljard in 2008. Alles bij elkaar wordt de Duitse machine-industrie steeds meer afhankelijk van de export. De exportquota is namelijk sinds 2008 gestegen naar 73,4 procent (van 61,9 procent).

Optimistisch
“Voor 2013 zijn we optimistisch”, aldus Martin Kapp. “Na twee enorm sterke groeijaren wijzen de signalen nu op consolidatie. We rekenen op een vlakke ontwikkeling met een kleine groei van 1 procent. Daarmee bereiken we weer de recordresultaten van 2008.” De VDW baseert deze verwachtingen op de prognoes van Oxford Economics, dat wereldwijd een lichte toename verwacht van de investeringen in kapitaalgoederen. “Die groei heeft in eerste instantie betrekking op Azië en Amerika, minder op Europa.” Een aantal vroege indicatoren over de Chinese economie wijzen er volgens Kapp op dat de economie hier gaat aantrekken.

Martin Kapp: recordjaar 2008 evenaren
Martin Kapp: recordjaar 2008 evenaren

De industriële productie groeit weer met dubbele cijfers. En deze week werd in Duitsland ook de ZEW-indicator bekend, die eveneens sterker was dan analisten verwachtten. Deze indicator kijkt zo’n 6 maanden vooruit. Amerika en Mexiko blijven het ook goed doen, net als Oost Europese markten (vooral Polen en Rusland).

Fritz Studer AG: lichte bijstelling
Niet iedereen is even optimistisch als de VDW. Op de jaarlijkse persconferentie bij slijpmachinefabrikant Fritz Studer AG liet het management zich vorige week voorzichtig uit. Peter Weber, verantwoordelijk voor marketing en verkoop: “In Europa vechten we voor elke order. In Azië hebben we pas in de tweede helft van 2012 een opleving gemerkt. De VS zijn het hele jaar meer dan goed geweest.” Alles bij elkaar heeft dat de omzet vorig jaar tegen de verwachting in met 20 procent doen toenemen; de orderintake bij de slijpmachinefabrikant groeide met 15 procent. De terughoudendheid in Europa, met name in de automobielindustrie, noopt echter tot voorzichtigheid. Studer heeft daarom de verwachtingen voor 2013 licht naar beneden bijgesteld. Peter Weber: “We verwachten een zijwaarste beweging tot de zomer en in de tweede helft van het jaar een opleving.”

DMG Mori Seiki
Eerder liet ook het management van DMG Mori Seiki zich voorzichtig uit. Rüdiger Kapitza, topman van Gildemeister, zei in Pfronten onlangs dat het hem verbaast dat de markt vorig jaar is gegroeid. Hij denkt niet dat de markt nog rek heeft om dit jaar verder te groeien, alhoewel hij meteen toegaf dat de bestellingen uit Duitsland in de eerste weken van 2013 stabiliseerden op een hoog niveau. Gildemeister presenteert in de loop van maart de financiële resultaten.

Meer informatie
VDW
Bekijk hier de statistieken van de VDW

Pin It on Pinterest