Een van de leerlingen kijkt nauwlettend toe op de machine.

DMG Mori Seiki is een geoliede verkoopmachine. Dat bleek afgelopen week wederom tijdens de huisshow in Pfronten. Vorig jaar werd voor ruim 163 miljoen euro verkocht in die ene week. Benieuwd naar de omzetcijfers van dit jaar. Op de huisshow stond echter één machine die absoluut niet te koop is.

Dat is de DMU 125 met robotbelading. Tijdens de huisshow werd de machine ‘live unter Span’ getoond. De robot zorgde voor de belading van het ruwe materiaal, de spindel maakte spanen alsof het z’n lust en leven was. Waarom deze machine niet de koop is? Omdat het een leerproject is van de leerlingen bij Deckel Maho in Pfronten. Die hebben in twee jaar tijd het concept van een compacte KUKA robot met een mini freesmachine geengineerd en gebouwd. Eerst hebben ze zelf het automatiseringsconcept bedacht, daarna is de freesmachine gebouwd. Als beloning mochten de leerlingen tijdens het Open Huis bij Deckel Maho hun eindresultaat tonen. Kijk, zo maak je techniek voor jongeren interessant en zorg je ervoor dat ze trots zijn op hun werk.

238 leerlingen
In totaal heeft Gildemeister in Duitsland 238 leerlingen in dienst, die bij de machinebouwer hun ‘Ausbildung” doen. Hiervan zijn er 99 in Pfronten werkzaam. De Deckel Maho fabriek werkt onder andere samen met de hogescholen van Ulm en Kempten zodat de jongeren kunnen doorstromen naar een hbo-opleiding. Afgelopen jaar zijn 31 nieuwe leerlingen gestart met hun beroepsopleiding.

 

Pin It on Pinterest