Een carbon slijpschijf van SGL. Ook hierin gaat koolstofvezel een rol spelen.

De opmars van koolstofvezel composieten is niet meer te stuiten. Je zult dit materiaal steeds vaker in de verspaning tegen gaan komen, is een van de trends die Sandvik Coromant schetst in het trendrapport Looking Ahead.

[quote float=”left”]Volvo wil carrosserie gebruiken als accu[/quote] Koolstofvezel en hybride technologie: ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden in de auto-industrie. Tegen 2025 zal nog maar één op de drie nieuwe auto’s enkel op fossiele brandstof rijden, verwacht professor Ferdinand Dudenhöffer van het Center for Automotive Research in Duisburg-Essen. Het extra gewicht van de accu’s (tot 200 kilo) moeten de autobouwers compenseren. Volvo Cars onderzoekt daarom of je met een nieuw mengsel van koolstofvezel en polymeren de autoboy als opslagmedium voor stroom kunt gebruiken. Rond deze tijd zou een eerste prototype beschikbaar moeten zijn. De motorkap krijgt dan bijvoorbeeld een extra functie als accu.

Wordt staal en aluminium in de automobielindustrie vervangen door koolstofvezels?
Wordt staal en aluminium in de automobielindustrie vervangen door koolstofvezels?

Vervanger van aluminium?
Koolstofvezel is veel lichter dan aluminium. Audi experimenteert er niet alleen mee maar past het materiaal ook toe in bijvoorbeeld de R8. Een nieuw materiaal van Audi levert ten opzichte van aluminium 25 procent gewichtsbesparing op, bij dezelfde belastbaarheid. Daimler gebruikt het in de raceauto SLR McLaren en is onder andere een samenwerking aangegaan met het Japanse Toray, ’s werelds grootste producent van koolstofvezel. En BMW investeert samen met SGL Carbon in een nieuwe composietfabriek in de VS waar straks grote volumes tegen lage prijzen gemaakt moeten worden.

Gereedschappen
Sandvik Coromant heeft al gereedschappen ontwikkeld voor de composietverspaning. Maar, zegt Francis Richt in een artikel bij het trendrapport: “De massaproductie verkeert nog in het ontwikkelingsstadium.” Dat geldt met name voor de automobielindustrie, waar de vraag anders is dan in de luchtvaart. PCD-gecoate gereedschappen spelen hier op in, evenals bepaalde hardmetalen frezen.

Hoogsterkte stalen
Qua materialen ziet Sandvik Coromant niet alleen een doorbraak van composieten. Ook aan de metaalkant zal het nodige veranderen. De ontwikkeling van hoogsterkte stalen zal doorzetten, met nog hardere en slijtvastere materialen. Ook de ontwikkelingen in de hoogtemperatuur legeringen is nog niet ten einde. Er komen materialen die tegen nog hogere temperaturen bestand zijn, want voor de verwerking nieuwe gereedschappen en strategieën zal vergen.

Dit is het derde artikel over het trendrapport Looking Ahead van Sandvik Coromant. Lees hier het eerste artikel en hier het tweede over het trendrapport.

Pin It on Pinterest