De digitalisering grijpt steeds dieper in op gereedschapmachines. Sensoren gaan bewegingen monitoren om bewerkingsprocessen te optimaliseren. Daarnaast maakt de digitalisering nieuwe productietechnieken mogelijk, zoals additive manufacturing. Dat gaat de verspaning raken. Dat staat in het Sandvik Coromant trendrapport 2012 Looking Ahead.

Vanuit de globale trends, zoals urbanisatie, schaarser wordende grondstoffen en de noodzaak zuiniger met energie om te gaan, schetst de gereedschappenfabrikant een aantal ontwikkelingen die men verwacht voor de maakindustrie. Preciezer gezegd: de metaalindustrie. Of we het nu leuk vinden of niet, maar ook in de industrie zal alles steeds sneller moeten gaan, zegt Johan Israelsson, president Sandvik Coromant Americas. “24/7 365 is the name of the game”, aldus de Amerikaan in een videoclip over de trends. “We moeten sneller reageren.” Want wereldwijd trekken dagelijks 180.000 mensen naar de stad. Dat zijn op jaarbasis miljoenen consumenten. De levensduur van producten wordt korter. En als je dan bedenkt dat grondstoffen schaarser en duurder worden, moet in de maakindustrie het roer om. “Grondstoffen vormen een van de grote uitdagingen”, aldus Hans Dürr, strategic customer manager bij Sandvik in Duitsland. “Recycling wordt belangrijker.” Maar ook andere materialen gebruiken, zo lees je in het Sandvik Coromant trendrapport..[quote style=”boxed” float=”right”]Sommige delen zullen helemaal niet meer gedraaid of gefreesd worden, andere minder [/quote]

Kennis van werkvloer naar computer
De digitalisering van de productieomgeving maakt het mogelijk heel realistisch te simuleren en via netwerken kennis te delen. Zo kun je processen optimaliseren. Het resultaat van deze trend is dat kennis van de werkvloer verschuift naar computers. De kritische succesfactor voor verspanende bedrijven wordt de beschikbaarheid van medewerkers met zowel verspaningservaring als kennis van CAD/CAM systemen. Die bedrijven nemen een voorsprong in de digitale wereld. De drijfveren achter deze trend zijn de toenemende vraag naar productiviteit en de alsmaar complexer wordende producten

3D printen gaat verspaning raken
De digitalisering zorgt voor nieuwe productieprocessen, zoals 3D printen en direct metal laser sintering. Productietechnieken die we volgens Sandvik Coromant vaker gaan tegenkomen in de toekomst. Enerzijds schept dat nieuwe mogelijkheden; anderzijds is het een bedreiging voor de traditionele verspaning. Sommige delen zullen helemaal niet meer gedraaid of gefreesd worden, andere hebben minder verspaning nodig. Heel stellig schrijft Sandvik Coromant dat deze technieken de markt voor wisselplaatjes drastisch gaat veranderen. Kleinere seriegroottes en producten die in één bewerking worden gemaakt in minder machines, zullen impact hebben op de markt.

EOS-luchtvaartdeelweb
Additive manufacturing, zoals hier door EOS, gaat de markt voor verspanende gereedschappen beïnvloeden, verwacht Sandvik Coromant

Opmars composieten
De producten die wel nog verspaand zullen worden, zijn deels van andere materialen gemaakt. Sandvik Coromant schetst nadrukkelijk de opmars van composieten. En dan niet alleen de composieten zoals we die nu kennen, maar ook composieten die van hernieuwbare grondstoffen worden vervaardigd. Metalen zullen sterker en harder zijn, hoogtemperatuur legeringen zullen er komen, bi- en tri-metalen en zelfs composieten die bestaan uit metalen en niet-metalen. Dat zal heel andere eisen gaan stellen aan de gereedschappen om deze materialen nog te bewerken.

Drie verspaningsmarkten
Sandvik Coromant gaat in drie artikelen die bij het trendrapport Looking Ahead horen, dieper in op een aantal kansrijke markten en welke gevolgen de trends in deze markten hebben voor de verspaning. Dit zijn de windenergie, waar nog veel grotere componenten verspaand moeten gaan worden; koolstofvezelversterkte kunststoffen, die volgens de gereedschappenproducent binnenkort in de serieproductie van elektro- en hybride auto’s toegepast gaan worden; en de groene golf in de luchtvaartindustrie. Komende week zullen we nog dieper ingaan op deze concrete trends.

Wil je alvast meer weten, kijk dan bij Sandvik Coromant naar de speciale webpagina over Looking Ahead

 

2 gedachten over “Sandvik Coromant trendrapport: trends die verspaning veranderen

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest