Deze enkelbrace wordt voor iedere klant apart gemaakt met 3D printen

Additive manufacturing is al lang de wereld van echte maakdelen binnengedrongen, zeggen Henk Anema en Sander Smit van 3D Worknet in Ede. “Velen beseffen niet dat wij al tienduizenden producten per maand produceren met additive manufacturing.” Een hiervan is een op maat gemaakte enkelbrace die sportblessures voorkomt.

[quote float=”right”]Mass custo-mization wordt realiteit in Ede[/quote] Om kennis te maken met de nieuwe manier van producten vervaardigen hoef je niet ver te reizen: een enkeltje Ede volstaat. “Wij zijn een productiebedrijf. We maken enkelstuks én kleine series”, zegt Sander Smit van 3D Worknet. In de fabriek in Ede staan zes EOS-machines voor het vervaardigen van kunststof producten met SLS. Hier worden dagelijks producten voor de professionele markt vervaardigd.

Individuele enkelbrace
Een voorbeeld dat illustreert hoe 3D printen de wereld verandert, is een enkelbrace die 3D Worknet produceert voor EXO.L, een Nederlandse start-up. Dit heeft een brace ontwikkeld die sporters beschermt tegen enkelverzwikking. Essentieel is dat de brace op maat wordt gemaakt. Aangepast aan de linker- en rechter enkel van de sporter. Sander Smit: “Dit product kun je alleen vervaardigen door het te printen. Sporters laten hun enkel scannen en die file gebruiken wij om met selective laser sintering de individuele brace te printen. Binnen een week heeft de sporter zijn brace in huis, met zijn naam erop.” 3D Worknet geeft hiermee invulling aan het begrip mass customization. De braces zijn een massaproduct, maar wel gemaakt voor de individuele persoon. Zonder dat je een matrijs of andere vorm nodig hebt. In eerste instantie heeft 3D Worknet enkele honderden van deze braces geprint.

Sander Smit (links) en Henk Anema: 3D printen van duizenden eindproducten per maand.
Sander Smit (links) en Henk Anema: 3D printen van duizenden eindproducten per maand.

Volwaardig spuitgietproduct
“De kwaliteit van de SLS-producten die we op de EOS-machines maken, levert een volwaardig kunststof product op, met de homogene structuur die vergelijkbaar is met nylon”, voegt Henk Anema toe. Voor duurzame toepassingen van 3D printen is in zijn ogen daarom selective laser sintering het enige echte alternatief. “Andere technieken zijn meer bedoeld voor prototyping.” 3D Worknet heeft die andere technieken ook in huis, bijvoorbeeld een full color printer van ZCorp voor het maken van zichtmodellen.

Machine-industrie
Het bedrijf uit Ede produceert momenteel tienduizenden producten per maand. Daaronder consumentenproducten, zoals een Engels bedrijf dat gepersonaliseerde poppen laat printen, maar ook industriële producten. Bijvoorbeeld afdekkapjes voor machines. Of producten voor medische toepassingen, zoals zaagmallen voor operaties. One off producten, maar ook kleine series. Bijvoorbeeld voorseries, omdat een OEM’er eerst met zijn nieuwe product de markt wil aftasten. Sander Smit merkt dat het omslagpunt waarop 3D printen aantrekkelijker is dan spuitgieten, steeds hoger komt te liggen. “De kostprijs is fors gezakt. Doordat we de machines 24/7 laten lopen, daalt de uurprijs. [quote float=”right”]Massa-productie zonder matrijzen[/quote] De braces kunnen we bijvoorbeeld in batches van 50 stuks produceren per 20 uur. Het omslagpunt naar een matrijs komt steeds verder te liggen.” De kostprijs voor 3D printen zal de komende jaren nog verder zakken, is de stellige overtuiging van de 3D print pioniers uit Ede. Niet alleen verbetert de techniek van de laagopbouwmachines, ook zoeken ze naar mogelijkheden om de productie verder te automatiseren. Bijvoorbeeld door het overtollig poeder automatisch weg te halen. Een vorm van mechanisering is de producten na het sinteren te trommelen, zodat de oppervlaktekwaliteit verbetert.

Webshop
Ook 3D Worknet biedt klanten de mogelijkheid producten te bestellen via de webshop. Sander Smit benadrukt dat er een wezenlijk verschil bestaat met anderen. “Omdat we ons op industriële toepassingen richten, kijkt er iemand mee naar de file en de bestelling of de juiste keuzes zijn gemaakt, bijvoorbeeld voor de materialen.” 3D Worknet biedt bedrijven met een eigen webshop, bijvoorbeeld in gepersonaliseerde i-Phone cases, een compleet systeem van orderfullfilment aan. “De bestelling in de webwinkel loopt volledig via ons systeem, tot en met de logistieke afhandeling. Wij produceren en verzenden voor onze klant rechtstreeks naar zijn eindklant.” Ook die verandering in de supply chain komt door de opmars van additive manufacturing.

Meer informatie
3D Worknet

Pin It on Pinterest