De nieuwe X10 robotcel van Cellro

Cellro innoveert snel. Terwijl de compacte robotlader Cellro Xcelerate X10 voor het eerst werd getoond tijdens de Demoweek, werd in de fabriek al aan een groter type gewerkt. “We willen ook een oplossing bieden voor de onderkant van de markt”, aldus Bert den Ouden van Cellro.

 

Met een slim bedachte actie rond het bedenken van een naam voor de nieuwe robotcel heeft Cellro in de aanloop naar de Demoweek flink aandacht getrokken. Jan Roelofs heeft de wedstrijd gewonnen: hij bedacht de naam Cellro Xcelerate X10. Met deze nieuwe cel wil het bedrijf benadrukken niet alleen in de markt te zijn voor high end automatiseringsoplossingen. “We merken namelijk een behoefte aan eenvoudige systemen”, zegt Bert den Ouden. In principe had men dergelijke oplossingen al in huis, maar de X10 is vanuit een andere invalshoek ontwikkeld.

Instapmodel
In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Compactcel is de Cellro Xcelerate X10 niet modulair uitbreidbaar. Met andere woorden: what you see is what you get. Het is een compacte cel, die met drie punten verankerd wordt in de bodem. Met een palletwagen kun je de cel verplaatsen naar een andere machine als daar ook bevestigingspunten zijn aangebracht. In de besturing moet je dan aangeven aan welke machine de cel gekoppeld wordt. Als extra kun je er nog een afbraamunit bijkopen. Die werd tijdens de Demoweek getoond, echter zonder de halfronde afscherming die er straks bij geleverd wordt. Deze halfronde deur draait volledig achter de cel weg, om de machine voor de operator toegankelijk te houden. Met deze afbraamcel houden de uitbreidingsmogelijkheden op.

Sterker en draaibankversie
Althans, nu. In de productiehal van Cellro stond al een speciale laadbak klaar voor het automatiseren van draaimachines met de Cellro Xcelerate X10. De vier laden uit de freesversie worden dan vervangen door deze bak. Met eenvoudige stiftpennen kun je het raster voor de onbewerkte en gedraaide stukken verstellen. Om het materiaal toegankelijk te houden voor de robotgrijper, zakken de pennen naar beneden naarmate er minder materiaal op het raster ligt. Een andere innovatie bij Cellro is de Xcelerate X20. Hetzelfde concept, maar dan geschikt voor het handlen van gewichten tot 20 kilo (tegenover 10 kilo voor de Xcelerate X10.

Twee keer MillTap robotbeladen
Tijdens de Demoweek demonstreerde Cellro de nieuwe robotcel in combinatie met de DMG Mori Seiki MillTap 700. Dezelfde machine stond in Veenendaal ook te frezen in combinatie met een eenvoudige robotcel die BMO Automation voor de machinebouwer heeft ontwikkeld. Die kun je hier in actie zien.

Meer informatie
Cellro

1 gedachte over “Cellro Xcelerate X10 krijgt sterker broertje

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest