Gekoeld wordt met 200 liter per minuut

Hoge druk koelen (20-70 bar) is ook zinvol bij standaard materialen. Bij het frezen of draaien van rvs (316L) kun je bijvoorbeeld de productiviteit tot 40 procent verhogen, betere oppervlakteruwheden krijgen en een langere standtijd van het gereedschap. Die boodschap brengen Dormatec Environment Systems, Dormac CNC Solutions en Sandvik Coromant in april tijdens een speciaal seminar rond hogedruk verspanen.

 

[box type=”info”]Dormatec Environment Solutions presenteert zich ook op MTMS (20, 21 en 22 maart in Brussel) op de stand van Germond.[/box]

Hoge drukkoeling is een actueel onderwerp in de verspaning. Met name verspaners die exotische materialen bewerken of langdurig onbemand verspanen, zetten deze technologie in omdat je een veel betere spaanbeheersing krijgt. “Je behaalt deze voordelen eveneens als je normalere materialen met hoge druk koelt. En het hoeft geen hoge investering te vergen”, zegt Joost Verschure, directeur van Dormac CNC Solutions. De machineleverancier uit De Goorn heeft vorig jaar Dormatec Environment Systems opgericht om in heel Europa een breed pakket aan systemen voor procesoptimalisatie van de verspanende machine in de markt te zetten. Daartoe behoren ook de hogedruk pompen van Kemtech, een Koreaanse producent die aan gerenommeerde machinebouwers in Azië levert. “Door het volume dat we inkopen, kunnen we de kosten van zo’n hoge druk unit laag houden. Daardoor kun je ook de al wat oudere machines voorzien van deze nieuwe technologie”, zegt Verschure.

Deze grafiek laat de productiviteitwinst zien die hoge druk koelen bij het frezen van roestvaststaal oplevert.
Deze grafiek laat de productiviteitwinst zien die hoge druk koelen bij het frezen van roestvaststaal oplevert.

Seminar in april
Dormatec organiseert daarom samen met Dormac CNC Solutions en gereedschappenfabrikant Sandvik op 9, 10 en 11 april in De Goorn een seminar Green light machining, rond hoge drukkoelen inclusief demo’s op zowel een Doosan Mynx 6500 verticaal bewerkingscentrum als een Doosan Puma 280 draaimachine. “Hiermee willen we het beeld wegnemen dat dit duur is en alleen rendabel is bij exotische materialen”, zegt Joost Verschure. Het ombouwen van een bestaande machine naar het koelen met drukken tot 70 bar vergt een investering tussen de 10.000 en 15.000 euro, afhankelijk van de extra afdichtingen die nodig zijn. Dormatec gaat binnenkort een retrofit kit aanbieden voor oudere machines. Op veel machines van recente datum zitten al afdichtingen die tegen drukken tot 70 bar bestand zijn. Dormatec levert ook koelunits om de extra warmte die ontstaat door de zwaardere pompen uit het koelbad weg te halen.

Testen door Sandvik
Sandvik Coromant heeft als gereedschappenfabrikant het nodige onderzoek gedaan naar de effecten in het verspaningsproces als je de druk van je koelsmeeremulsie opvoert. Daaruit blijkt dat de terugverdientijd van zo’n investering relatief kort is, omdat je door de hoge druk een hoger verspaningsrendement en een langere standtijd van je gereedschappen haalt. De betere spaanbeheersing zorgt voor een beheerst proces, waarmee de machinestilstandtijd aanzienlijk verkort wordt. Belangrijk is wel dat je je realiseert, aldus Sandvik, dat het niet alleen om de druk gaat, ook om de hoeveelheid koelsmeeremulsie die op het snijvlak wordt gespoten. Bij draaien heb je volgens Sandvik bijvoorbeeld zo’n 20 liter per minuut nodig. De Kemtech pompen leveren tot 25 liter per minuut. Een test die Sandvik heeft gedaan bij het draaien van 316 L laat zien dat je met 70 bar druk de hoeveelheid verspaand materiaal opvoert van 2500 naar 3500 cm3 bij een Vc van 175 m/min (ap 2,5 mm en fn 0,3 mm/tand). Doordat je de spanen sneller breekt, voer je meer warmte af en verleng je de standtijd van de gereedschappen en kun je zelfs met hogere snijsnelheden verspanen. Sandvik laat een groot aantal toepassingen zien, van inwendig draaien en groefsteken tot en met het hogedruk koelen op multitasking machines. Hierbij haal je met dezelfde machine maar met een hogedruk pomp een hoger rendement.

Het seminar vindt 9, 10 en 11 april plaats bij Dormac in De Goorn. Starttijd 10.30 uur; einde rond 15.30 uur. Kijk hier voor meer informatie. Deelname is gratis, inschrijven kan door een email te sturen naar a.slootstra@dormac.nl

 

Pin It on Pinterest