Het magazijn voor de gundrillgroepen

Manloos werken dringt door in het diepgatboren. De Italiaanse machinebouwer IMSA heeft een diepboorcentrum ontwikkeld met een volautomatische boorwisseling binnen de minuut. De machine wisselt automatisch zes volledige gundrillinggroepen, inclusief geleidebus en lunetten.

 

[quote float=”right”]IMSA haalt ruim 4000 manarme booruren per jaar[/quote]

Het diepboorcentrum MF1100BBLL/6P biedt de mogelijkheid om lange tijd onbemand te werken bij het diepgatboren. Het centrum kan namelijk het volledige proces volautomatisch afwerken: inclusief het aanboren, het frezen van een vlak, tappen of frezen van draad én het volautomatisch boren van diepe gaten onder elke hoek, waarbij de machine zes verschillende diamaters onbemand kan boren. Deze wisseling van de complete gundrillingunit is het innovatieve aan de IMSA-machine, een ontwikkeling die de Italianen het afgelopen jaar uitgebreid hebben getest en nu vrijgeven voor de productie. Jan Glas van TMMT High Tech, dat IMSA vertegenwoordigt: “Anderen wisselen wel automatisch het boor, maar dan moet de operator nog handmatig de geleidebus wisselen. Bij de IMSA-machine zitten zes complete units in het magazijn die automatisch worden gewisseld.” De moeilijkheid is dat op zo’n brug bij een lengte van 1 meter al 6 brillen in de telescopische arm zitten. IMSA heeft een mechanisch systeem bedacht dat het wisselen van de unit mogelijk maakt. De Italianen hebben dit gepatenteerd.

Verdubbeling uren
Om de neventijden verder te verkorten, is er een 7e vrije plek in het magazijn van de gundrillinggroepen. Hier kan de operator in dagdienst bijvoorbeeld al een nieuwe unit klaar zetten, terwijl de machine boort. Omdat het diepgatboorcentrum tevens is voorzien van een Orion palletwisselaar met 4 posities (1000 x 1200 mm) en over 98 gereedschapplaatsen voor gewone frezen beschikt, kan langere tijd onbemand worden geboord. Jan Glas: “In theorie zou je 6000 booruren per jaar kunnen halen, in de praktijk zal dit rond de 4000 uitkomen. Dat is al een verdubbeling van wat nu gebruikelijk is bij diepgatboren.” Ook bij zo’n lange inzetduur blijft de nauwkeurigheid van de machine bewaard. De machine is bovendien uitgerust met een controlesysteem voor de slijtage van het gereedschap.
Een speciale meetunit meet de rotatiekracht van de boor en de druk op het gereedschap. Overschrijden deze een vooraf ingestelde limiet, stopt het boren van dit gat en pakt de machine automatisch een andere boor en gaat verder met een ander gat. Op het bedieningsscherm wordt aangegeven welke boorbewerking is gestopt.

Nederlandse markt
IMSA toont het diepgatboorcentrum (tot 1 meter diep met een maximale afwijking van de rechtheid van 0,1 mm, ra-waarde van de wanden 0,4 µm) komende week (2 tot en met 6 april) op de huisshow in het Italiaanse Barzago (tussen Bergamo en Como). De markt in de Benelux voor een dergelijk high tech diepboorcentrum is beperkt, denkt Jan Glas, maar bestaat wel degelijk. Met name in de matrijzenbouw kan deze machine een rol gaan spelen omdat de gereedschapmakers koelkanalen in matrijzen nu onbemand kunnen gaan boren. “Het gros van deze machines zal in Duitland komen te staan, maar in Nederland is er ook ruimte voor, zeker als gereedschapmakers in een pool samenwerken om de capaciteit voor deze machine te krijgen.”

Wie de presentatie van de machine in Italië wil bezoeken, kan contact opnemen met Federik den Deakker van TMMT Hightech (federik.den.deakker@tmmt-high-tech.com)

Meer informatie
IMSA
TMMT High Tech

 

Pin It on Pinterest