Een Nederlands bedrijf heeft de flenzen van 3400 mm bewerkt.

MSE Metal Service Europe heeft voor een kraker in het Midden-Oosten twee grote flenzen geleverd, elk 3 ton eigen gewicht, gemaakt van een speciale nikkel smeedlegering. De flenzen zijn naadloos gesmeed door het Duitse Edelstahl Rosswag en bewerkt door een Nederlands verspaningsbedrijf.

[quote float=”right”]Flenzen vervaardigd uit een speciale nikkel smeedlegering[/quote] De kwaliteitseisen komen alsmaar hoger te liggen, merken Ruud Jacobs en Dick Kruijs, de eigenaren van MSE Metal Service Europe in Leerdam. Dat geldt ook voor deze order, die zowel door de afmetingen als de nikkellegering speciaal is. De flenzen voor de kraker zijn namelijk gemaakt van een speciale nikkel smeedlegering die in Europa niet verkrijgbaar is. Ruud Jacobs: “Het materiaal is voorgeschreven door de eindklant en het engineering bureau dat de kraker ontwerpt. De legering is rechtstreeks uit de VS overgevlogen en door Edelstahl Rosswag gesmeed.” De Duitse smederij is een van de weinigen die het aandurven om dit materiaal te verwerken en alle benodigde certificaten af te geven. “Het is geen Europese kwaliteit maar echt een Amerikaanse”, beklemtoont Ruud Jacobs nog eens. Edelstahl Rosswag is in het bezit van een Norsok toelating voor duplex, super duplex & 254 SMO. De Duitsers hebben de flenzen gesmeed, naadloos gewalst en – na de bewerking door een externe toeleverancier – getest.

3400 mm draaien
Het bewerken van de flenzen is een hele uitdaging geworden, met name vanwege de afmetingen maar ook door de eigenschappen van het materiaal tijdens het bewerken. Elke flens heeft namelijk een diameter van 3400 mm, een gewicht van ruim 3 ton en moest eerst voorgedraaid worden en daarna nagedraaid worden. Ruud Jacobs: “Voor de certificering moest het materiaal namelijk na het smeden en walsen onderzocht worden om zeker te zijn dat er geen fouten in het materiaal zitten. Dat gebeurt door een ultrasoon onderzoek, maar hiervoor moet wel eerst de smeedhuid verwijderd worden.” Dezelfde onderzoeken gebeuren ook bij onder andere turbine bladen. Ondanks dat Edelstahl Rosswag fors geïnvesteerd heeft in het machinepark, waaronder in de aankoop van den 5-assige Deckel Maho DMC 200 U, heeft men het bewerken van deze flenzen uitbesteed aan een Nederlandse toeleverancier. Op de eigen machines in het Duitse Pfinztal kan men namelijk niet groter bewerken van 1950 mm rond en 1100 mm hoog. De eindassemblage van de flenzen gebeurt in de Benelux, waarna de complete unit op transport gaat naar het Midden-Oosten.

Turbine- en offshore industrie
Hoewel deze order voor MSE Metal Service Europe bijzonder is geweest, zien Jacobs en Kruijs de turbine- en offshore-industrie in beweging komen. Certificeringseisen liggen steeds hoger. Klantspecifieke eisen zijn geen uitzondering meer. Niet voor niets heeft Edelstahl Rosswag de kwaliteitsafdeling uitgebreid en alleen al de laatste twee jaren acht nieuwe testbanken gekocht voor mechanische testen van de smeedstukken. MSE Metal Service Europe werkt als zelfstandig intermediair al 20 jaar samen met de Duitse smederij. Dick Kruijs: “Met de nieuwe mogelijkheden bij Edelstahl Rosswag en het aandurven van speciale kwaliteit en bewerkingsmogelijkheden, kunnen wij onze toeleveringsmogelijkheden voor onze afnemers in de Benelux uitbreiden.”

Meer informatie
MSE Metal Service Europe

Pin It on Pinterest