De klassieke scheiding tussen metalen en kunststoffen verdwijnt. Net zoals draaien, frezen en vonken straks niet meer de standaard bewerkingstechnieken zullen zijn. De toekomst is aan multimateriaal componenten, aan heel nieuwe materialen zoals composieten en extreem sterke metalen, aan bewerkingstechnieken die efficiënter met grondstoffen en energie omspringen. Precies op deze transitie zet deze week de eerste editie van MTMS in Brussel de schijnwerpers.

[box type=”info” style=”rounded” border=”full”]MTMS

20 – 22 maart in paleizen 7 en 11 van Brussels Expo

Woensdag en vrijdag van 10.00 – 18.00 uur,

donderdag van 10.00 – 22.00 uur[/box]

 

[quote float=”right”]3D printen vraagt ander ontwerp om voordelen te benutten[/quote] Het team van Invent Media, dat achter de nieuwe beurs MTMS staat, kijkt vooruit. Geen nieuwe beurs gebaseerd op een concept waarvan er 13 in een dozijn gaan, maar een concept dat zich juist richt op de transitie die de maakindustrie doormaakt. Nieuwe materialen, nieuwe technologieën, nieuwe bedrijfsmodellen, zelfs nieuwe financieringsmodellen zullen er komen. Fabrieken van de toekomst gaan er heel anders uitzien. “We promoten nieuwe technieken en nieuwe materialen waarmee MTMS evolueert richting een materiaalbewerkingstechnologiebeurs”, vat Karl D’haveloose het samen. Dit zal op de beursvloer zelf vooral tot uitdrukking komen in de Additive & New Manufacturing Technologies zone, waar uiteraard aandacht zal zijn voor 3D printen maar ook voor nieuwe materialen, bewerkingstechnieken en verbindingstechnieken en hoe je daar in de engineering al op moet inspelen. Bart Grimonprez van het Howest Industrial Design Center: “Je haalt de voordelen van de nieuwe technieken en materialen er slechts uit als je vanuit het ontwerpproces naar de nieuwe zaken toewerkt.”

Nieuwe kansen

Bart Grimonprez (l) samen met Oliver Dewolf van Howest, dat voor de invulling van het congres op de eerste dag tekent.
Bart Grimonprez (l) samen met Oliver Dewolf van Howest, dat voor de invulling van het congres op de eerste dag tekent.

Dat is immers het punt waarop veel vergelijkingen mank lopen. Natuurlijk is een werkstuk dat je bijvoorbeeld via lasersmelten laag voor laag opbouwt veel duurder dan een freesdeel. “Maar je moet dat compenseren door functies te integreren; door je time to market aanzienlijk te verkorten; of door het product te personaliseren”, zegt Bart Grimonprez. Pas als je dat in de ontwerp- en engineeringfase doet, benut je maximaal de voordelen van de nieuwe technieken. Hij merkt dat de interesse voor de nieuwe technieken, met name het 3D printen groeit. Waar ze enkele jaren geleden vanuit Howest nog zelf hard eraan moesten trekken, nu moet hij het enthousiasme eerder temperen. “Additive manufacturing is een opportuniteit, ook bij de high tech industrie en bij de kmo’s. De kansen hangen echter nauw samen met het ontwerp.” Daarom zal dit samen met andere nieuwe technieken aan bod komen tijdens de beurs het symposium op de eerste beursdag en in de exposities in deze zone. Naast het seminar van Howest op 20 maart organiseert Sirris op 21 maart ook een seminar waarin men met name in gaat op het designaspect in relatie met additive manufacturing. “We gaan echte producten maken met additive manufacturing”, zegt Benjamin Denayer van Sirris, een van de sprekers.

Méér dan 3D printen

De laser zal meer en meer gebruikt gaan worden als gereedschap, ook in de verspaning.
De laser zal meer en meer gebruikt gaan worden als gereedschap, ook in de verspaning.

Het beursteam van Invent Media heeft echter bewust ook ‘new manufacturing’ aan de naam van deze zone toegevoegd. Het gaat eveneens om bewerkingstechnieken waar je tot nog toe misschien niet meteen bij stilstaat. Denk aan het elektroformeren als je dunne producten bewerkt waar je geen spanningen in het materiaal wilt. Of het lasertextureren van matrijzen, om bij spuitgietproducten een speciale look and feel te creëren. Ook binnen bestaande technieken zie je verschuivingen. Laserbewerken van plaat als alternatief voor het frezen en assembleren van onderdelen. De opmars van het harddraaien vervangt bijvoorbeeld voor bepaalde toepassingen het slijpen. 5-assig frezen heeft een heleboel vonkwerk overbodig gemaakt. Tegelijkertijd stelt de opmars van composieten de verspaners weer voor enorme uitdagingen om dit materiaal goed te bewerken. Ook daar laten de exposanten (ruim 140) oplossingen voor zien.

Meer informatie

MTMS 2013

 

1 gedachte over “MTMS: de beurs die vooruit kijkt naar morgen

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest