Hoge druk koeling helpt volgens Iscar effectief de productiviteit verhogen.

De aandacht voor minimaal smering is enige tijd weggeweest, maar de belangstelling lijkt weer toe te nemen. Kurt Brenner, hoofd technology & manufacturing bij Iscar Duitsland, waarschuwt echter dat dit voor toeleveranciers problematisch kan uitpakken. “De machine moet er speciaal voor zijn gebouwd”, zei hij onlangs op het mav-Innovationsforum.

[quote style=”boxed” float=”right”]Risico op drift door oplopende tempe-ratuur bij minimaal smering[/quote] Kurt Brenner was een van de 40 sprekers op deze innovatiedag voor de verspaning, georganiseerd door het Duitse verspanersmagazine MAV. In één dag tijd kregen de ruim 800 deelnemers een overzicht van de innovaties op het gebied van machinetechnologie, gereedschappen, koelsmeermiddelen, automatisering en monitoringsystemen. Brenner waarschuwde voor het toepassen van minimaal smering door toeleveranciers met steeds wisselende producten. In die situatie kan overstappen op minimaal smering tot problemen leiden. “De machine moet er speciaal voor zijn gebouwd, zoals in de serieproductie in de automobielindustrie. Is dat niet het geval, dan krijg je spaanophoping en als gevolg daarvan een oplopende temperatuur en uiteindelijk drift van je machine.” Doorgaans wordt in de verspaning namelijk 80 procent van de koelsmeeremulsie gebruikt voor het afvoeren van de spanen. Bij minimaal smering heb je daar niet meer voldoende hoeveelheid emulsie voor.

Hoge druk koeling betere oplossing

Brenner denkt dat veel bedrijven beter geholpen zijn bij hoge drukkoeling om het opvoeren van de productiviteit. Met hogere drukken breng je namelijk het koelmiddel precies daar waar je het nodig hebt: in de snijzone waar de hoogste temperatuur ontstaat. Daar kan de temperatuur oplopen tot 600 graden. Het gevolg daarvan is, zo legde Kurt Brenner uit, dat het water in je koelsmeeremulsie verdampt waardoor de emulsie zijn feitelijke werk niet meer kan doen en er dus onvoldoende wordt gekoeld. “Als de snijplaat tachtig graden is, kan de emulsie wel zijn functie vervullen.” Door met hoge kracht snel de spanen af te voeren, hou je de temperatuur laag.

Productiviteitwinst versus toolingkosten

De technologie-expert van Iscar Duitsland schetste ook nog eens zijn onderbouwing waarom het zinvoller is te investeren in een hogere productiviteit dan proberen te besparen op je gereedschapskosten. Deze maken gemiddeld namelijk slechts 3 procent uit van de totale productiekosten. “Personeel- en machinekosten vormen 75 procent van de kosten. Als we dus 20 procent sneller kunnen werken, besparen we 15 procent op de totale productiekosten.” 20 procent reductie van de gereedschapskosten levert daarentegen amper een halve procent lagere totaalkosten op.

 

Foto: De JET HP gereedschapslijn van Iscar.

Bekijk hieronder de video van Iscar waarin hoge druk koelen met conventioneel koelen wordt vergeleken bij het draaien.

Meer informatie
mav-online
Iscar

 

 

Pin It on Pinterest