industrie 4.0

ERP-leveranciers zullen er niet blij mee zijn, maar professor Thomas Bauernhansel kreeg gisteren wel de handen op elkaar tijdens het mav-Innovationsforum in Böblingen met de opmerking: “Als we morgen Excel uitschakelen, krijg je chaos in de productie. Als je SAP uitschakelt, merkt de productie dat na vijf dagen nog niet.”

 

Gisteren heb ik het mav-Innovationsforum bezocht. Voor de vijfde keer organiseerde het Duitse verspanersblad MAV dit event waarop 40 bedrijven hun laatste innovaties presenteerden. Professor Baurnhansel, sinds kort hoofd van het Fraunhofer Institut für Produktionstechnik und Automatisiering (IPA) mocht de aftrap geven met een lezing over Industrie 4.0. In Duitsland is dit momenteel een hot topic, het via internet aan elkaar koppelen van machines, installaties, planningsprogramma’s en noem maar op. De fabriek wordt decentraal en zelfsturend. De bediener gaat het systeem dirigeren, de machines voeren taken autonoom uit op basis van informatie het de machine onder andere via sensoren uit de omgeving haalt. Volgens Thomas Bauernhansel is hiervoor een totaal andere IT-infrastructuur nodig dan we nu kennen. We gaan naar apps to, veel data in de cloud en je pikt precies die toepassingen eruit die je denkt nodig te hebben.

Productie bepaalt
IT-projecten kenmerken zich tot nog toe vaak door langer dan geplande implementatietrajecten, hogere kosten en tegenvallende opbrengsten. Bauernhansel ziet dat als redenen voor ontevredenheid over IT-projecten. Voordat iemand zich zorgen begint te maken dat de IT-industrie nog meer grip krijgt op de maakindustrie als we naar industrie 4.0 gaan, een geruststellende opmerking van de Duitse professor. Industrie 4.0 kan alleen maar gerealiseerd worden als de ondersteuning vanuit de IT anders wordt dan we tot nog toe gewend zijn. “Nu zeggen IT-mensen tegen de productie hoe processen moeten verlopen. Dat moeten we omdraaien. Mensen uit de productie moeten zeggen hoe processen verlopen en welke ondersteuning ze vanuit de IT nodig hebben, daar moeten de IT-mensen een oplossing voor bedenken.”

Excel onmisbaar
De IPA-directeur schuwde in Böblingen niet om op de tegen van een concern als SAP te gaan staan. “Medewerkers in de productie passen zelf overal Excel spreadsheets toe. Als je Excel uitschakelt, heb je chaos in de productie. Als je SAP uitschakelt, merk de productie dat na 5 dagen nog niet.”

De komende tijd meer over Industrie 4.0

Pin It on Pinterest