industrie 4.0

Kasto Industrie 4.0 compatible robotcel.

De stortvloed aan berichten over 3D printen overschaduwt een andere ontwikkeling in de maakindustrie, die zeker zo belangrijk is: Industrie 4.0. Oftewel het internet der dingen, dat doordringt in de CNC-machines. Stilaan laten machinebouwers zien waar de productie naar toegaat.

[quote style=”boxed” float=”right”]Kasto toont autonome robot cel[/quote] Op de komende EMO zal er ongetwijfeld veel aandacht aan besteed worden: Industrie 4.0 Wat de Amerikanen the internet of things hebben gedoopt, vatten de Duitse machinebouwers samen onder de term Industrie 4.0. Alle productiemiddelen worden op een intelligente manier via het web aan elkaar gekoppeld. Machines en cellen gaan zichzelf aanpassen aan de productie die dit moment gevraagd wordt. Kasto liet onlangs tijdens Future Days al een voorproefje zien van een autonome robotzaagcel. De robot belaadde een zaagmachine van Kasto. De bezoeker kon op een rode of blauwe knop drukken om de robot ofwel een sleutelhanger of een flesje met frambozenlikeur te laten pakken. Tussen het beladen van de machine door. De robot bepaalde zelf het juiste moment voor deze extra taak en ‘wist’ dat je met likeurflesje voorzichtiger moet omgaan dan met de sleutelhanger. De cel draait volledig autonoom en reageert op externe signalen, aldus de ingenieurs van Kasto die bij een klant zo’n oplossing al in de productie hebben gerealiseerd. Daar produceert de cel verschillende producten in grotere en kleinere batches door elkaar.

Industrie 4.0: bij storing zoekt intelligent product zelf alternatieve route

Slimme fabriek
De slimme fabriek, smart factory, staat in het middelpunt van Industrie 4.0, zegt professor Thomas Bauernhansel van het Fraunhofer IPA in Stuttgart. Dit productie- en automatiseringsinstituut werkt intensief aan dit onderzoeksthema. Die slimme fabriek werkt autonoom. “Hier worden alle technologieën uit de informatie-, communicatie- en machinebouw samen gebundeld. Als ergens een storing optreedt bij een machine en een order niet afgewerkt kan worden, zoekt het intelligente product een alternatieve route in de priductie zonder dat zich daar iemand druk om hoeft te maken. Pas als dat niet lukt, meldt het product dit en moet de mens ingrijpen.”

industrie 4.0
Michael Kung van Samsung USA toont de app om via smartphone of tablet de machine te bewaken.

In de cloud werken
Dat is niet het enige bijzondere aspect van de slimme fabriek. Een andere trend is dat meer en meer software in de cloud komt te staan. Het Fraunhofer IPA werkt, samen met onder andere HP, aan Virtual Fort Knox, een beveiligde cloud oplossing voor de maakindustrie. Twee voormalige medewerkers van het instituut hebben het bedrijf Xetics opgericht, dat momenteel apps ontwikkelt voor de maakindustrie. Een eerste app is een tracking and tracing module die binnen enkele minuten te implementeren valt. Met de komst van Industrie 4.0 dringt de informatietechnologie nog dieper door in de machinebouw, maar wel op een wijze die meer lijkt op hoe we met onze smartphones werken dan op de traditionele IT-werkwijze. Een van de machinebouwers die al de eerste stappen op dit vlak heeft gezet, is MAG Europe. Dit heeft een speciale website voor klanten gebouwd waarop zij met hun smartphone kunnen zien wat hun machines doen.

Samsung op IOS en Android volgen
Samsung Machine Tools (Smec), dat ook verspanende machines bouwt, is hier eveneens mee bezig. Op de IMTS toonde de Koreaanse machinebouwer vorig jaar al een app (zowel voor iPhone, iPad als Android) waarmee je niet alleen mobiel de verrichtingen van je machinepark kunt volgen, maar zelfs instellingen kunt wijzigen. Ook kun je de machine vanaf afstand stop zetten. Een medewerkers vertelde toen zelfs dat het technisch vrij eenvoudig is om de machine via je smartphone weer te starten, maar dat dit nog niet toegepast wordt omwille van veiligheidsredenen. Samsung USA zet deze app vooralsnog vooral in het eigen servicebedrijf in.

In het juni digimagazine gaan we dieper op deze trend in. Lees alvast een eerder artikel van Siemens over hoe de verspaning intelligenter wordt.
De EMO vindt dit jaar plaats van 16 – 21 september in Hannover

Pin It on Pinterest