Mori Seiki X Class

De X Class biedt betere trillings- en dempingseigenschappen

Het succes van de Mori Seiki X Class heeft niet kunnen voorkomen dat de machinebouwer omzet en winst ziet dalen. De pijn zit vooral in Europa maar ook enigszins in Azie. Voor het lopende jaar is het bedrijf optimistisch. Men rekent op meer verkopen en hogere winsten. De Mori Seiki X Class reeks wordt uitgebreid.

[quote style=”boxed” float=”right”]Mori Seiki rekent dit jaar op hogere omzet en winst[/quote] Het boekjaar van Mori Seiki loopt van 1 april tot en met 31 maart. Het Japanse concern ziet het zwakke eerste kwartaal van dit jaar dus eerder terug in de jaarcijfers dan Gildemeister dat over 2012 nog recordcijfers kon presenteren, maar dit jaar ook de aarzeling in de markten merkt. De Japanners hebben, zo blijkt uit de cijfers, al vanaf midden 2011 last van een dalende orderintake. Sindsdien daalt deze eigenlijk elk kwartaal. In totaliteit zag het bedrijf de orderintake met bijna 15 procent dalen afgelopen jaar. De Japanse machinebouwers zagen hun gezamenlijke orderintake met 13 procent dalen. Doordat het Amerikaanse continent het zo goed heeft gedaan, staat inmiddels bijna één op de drie Mori Seiki machines op het Amerikaanse continent. Het Europese aandeel is gezakt tot 18 procent (was 22 procent).

Weer groeien in 2013
De netto verkopen daalden met 4,4 procent tot ruim 148,5 miljard Yen (1,1 miljard euro). Deze daling komt voor rekening van de Japanse thuismarkt (-7,9 procent) en Europa (-19,4 procent). De netto winst nam af met 8 procent tot 5,1 miljard Yen (39 miljoen euro). Voor het lopende boekjaar rekent het management op groei in Europa en Amerika (10 respectievelijk 13 procent) maar op een verdere daling van de verkopen in Japan en de rest van Azië. “Hoewel de vraag in Zuid-Europa herstelt, zal een volledig herstel van de Europese markt geruime tijd vergen voor”, aldus het management in een toelichting op de cijfers. De verkopen namen weliswaar af, het aantal aanvragen steeg. Mori Seiki rekent dit jaar eveneens op een hogere winst (7 miljard Yen, 53 miljoen euro)).

China veelbelovend
Ook denkt men dat het herstel in China langer duurt dan men aanvankelijk had verwacht. China bllijft echter aan veel belovende markt, iets dat het management van Mori Seiki gevestigd heeft gezien in de interesse tijdens de CIMT, de grote Chinese metaalbewerkingsbeurs waarop men onlangs voor het eerst gezamenlijk met DMG aanwezig was. Over het Amerikaanse continent (dus de VS en ook Mexico, Canada en Brazilie) bllijft de machinebouwer positief: de vraag zal gestaag blijven groeien.

[quote style=”boxed” float=”right”]X Class goed voor 45 procent verkopen, wordt uitgebreid[/quote]

Groei in automotive

Mori Seiki geeft met de publicatie van de cijfers een aardig inzicht in wie de precisiemachines kopen. De automobielsector wordt een alsmaar belangrijkere markt. Was in 2009 de automobielindustrie goed voor 16 procent van de orders, vorig jaar was dit al 22 procent. Dit groeiend belang gaat ten koste van afzet in de infrastructuur (van 18 naar 16 procent) en precisiebewerking (van 9 naar 6 procent). Deze verdeling is gebaseerd op aantallen machines. Kijk je naar het type machine, dan zijn de 5-assige freesmachines en 4-assige draaimachines steeds belangrijker voor het concern. De 5-assers zijn inmiddels goed voor bijna 14 procent van alle geïnstalleerde Mori Seiki’s, de 4-assige draaimachines voor 7,6 procent. Het aandeel verticale bewerkingscentra is sinds 2005 sterk gedaald, van bijna 22 procent naar nu 14 procent. Dit percentage stabiliseert zich wel de laatste jaren.

Mori Seiki
Mori Seiki ziet vooral de vraag uit de automotive industrie toenemen

5000 verkochte X-klasse
De X Class van Mori Seiki heeft verleden jaar voor het eerst de kaap van 5000 geïnstalleerde machines doorbroken. Van alle nieuwe orders ging het vorig jaar in 45 procent van de gevallen om een machine uit deze reeks. In 2009 was dat nog slechts 9 procent. In het jaarverslag bestempelt Mori Seiki deze reeks als het vlaggenschip van het concern. De Mori Seiki X Class zal komende tijd dan ook uitgebreid gaan worden. Ook gaat Mori Seiki het aantal opties voor deze machineserie uitbreiden, met onder andere meer automatiseringsoplossingen. Samen met Gildemeister is de machinebouwer vorig jaar de ontwikkeling van een CTX eco lijn draaimachines gestart. Deze moeten dit jaar op de markt gaan komen.

 

Meer informatie

DMG Mori Seiki

Landré

 

 

 

Pin It on Pinterest