Het inlaatspruitstuk gemaakt van DSM Somos met stereolithografie.

De Amerikaanse racemotorenbouwer Roush Yates heeft met stereolithografie (SLA) een inlaatspruitstuk gemaakt van DSM Somos materiaal. Het prototype is nabewerkt met CNC-frezen, boren en tappen en daarna ingebouwd in een testmotor. Dankzij deze 3D print technologie reduceert het bedrijf de ontwikkeltijd met bijna de helft.

[quote style=”boxed” float=”right”]SLA inlaat-spruitstuk weer-staat 700 pk[/quote] In productontwikkeling speelt additive manufacturing, oftewel 3D printen een cruciale rol om doorlooptijd en kosten te reduceren. De technologie geeft je namelijk de mogelijkheid om snel een tastbaar model in de hand te hebben. Maar je kunt ook verder gaan en functionele testen doen. Yoush Rates gebruikt 3D printen om continu te kunnen ontwikkelen aan de racewagens. Zodra een onderdeel is geredesigned, wordt met additive manufacturing ene prototype gemaakt voor allerlei testen.

Goedkoper en sneller
Zo ook bijvoorbeeld het inlaatspruitstuk. Ga je dat gieten in metaal, dan vergt dat enkele weken doorlooptijd en alleen al aan tooling zou het Amerikaans bedrijf 25.000 dollar kwijt zijn geweest. Nu heeft men gekozen voor DSM Somos WaterShed XC 11122. Dit SLA-materiaal heeft een hoge vormnauwkeurigheid, is extreem helder en is sterk genoeg om te kunnen verspanen. De engineers van Roush Yates hebben het prototype nabewerkt met frezen, boren en tappen. Dat gaf hen de kans om gelijktijdig de opspanmiddelen te ontwikkelen voor het uiteindelijke gietdeel.

Praktijktest in motor
Het SLA-inlaatspruitstuk is getest in de racemotor die op een Dynamometer is geplaatst. Tijdens deze testcyclus werd het toerental van de motor opgevoerd tot 9000 rpm met meer dan 700 pk vermogen. Omdat Somos WaterShed XC 11122 volledig transparant is, kan tijdens de test gezien worden hoe de brandstofstromen zijn. Dat geeft de engineers mogelijkheid om het design te optimaliseren. Het prototype bleek sterk genoeg om tot 100 testen te doorstaan.

Kortere doorlooptijd dankzij SLA
Roush Yates in North Carolina ontwerpt en bouwt racemotoren voor onder andere de wagens uit de Amerikaanse Nascar races, Dan Keenan, directeur productontwikkeling, zegt over de ervaringen met het DSM materiaal: “Wij gebruiken vaak Somosmaterialen in onze SLA-machines als een integraal onderdeel van onze design- en ontwikkelcyclus. Hierdoor kunnen we sneller vorm- en functionele testen doen met onze prototypes dan met gegoten prototypes. Soms kunnen we de doorlooptijd van deze producten met bijna de helft verkorten.”

Meer informatie
Roush Yates
DSM Somos

 

Pin It on Pinterest