De Mikromat 20V zoals die bij Stolle Nederland komt te staan.

Stolle Nederland heeft het 5-assig bewerkingscentrum Mikromat 20V gekocht. Met deze investering onderstreept het Limburgse bedrijf het vertrouwen in de markt voor hoognauwkeurige grote machinecomponenten. “De high end markt blijft hier. En met deze Mikromat kunnen we in minder tijd, twee tot vier keer nauwkeurigere producten efficiënter produceren”, zegt Rob Geraedts, mede-eigenaar.

 

[quote style=”boxed” float=”right”]Hoge nauwkeurig-heid reduceert montagetijd van dagen tot uren[/quote] Voor Stolle Nederland met 17 medewerkers is dit een grote investering. Voor de machine wordt namelijk een nieuwe hal gebouwd, op een tweede locatie omdat de huidige in Baarlo geen uitbreidingsmogelijkheden meer biedt. Dit wordt een volledig geklimatiseerde hal. Rob Geraedts is overtuigd dat hoge nauwkeurigheid de sleutel is voor succes in de toelevering aan machinebouwers, de markt waarin Stolle Nederland vooral actief is. “Bij een aantal projecten hebben we producten een factor 2 nauwkeuriger bewerkt dan de klant gewend is. Dat scheelt de klant veel montagewerk: nu doet hij de montage met 2 man in 6 uur in plaats van 3 dagen.” Stolle Nederland bewerkt vooral machinecomponenten: frames Z-assen, precisiedraaitafels, spanplaten, machinebedden, et cetera.

Rob en Dolf Geraedts van Stolle Nederland.
Rob en Dolf Geraedts van Stolle Nederland.

Sneller goed resultaat
Zelf heeft Stolle Nederland, vindt Geraedts, echter teveel uren nodig gehad om deze hoge nauwkeurigheid te halen. Daarom heeft men besloten te investeren in een nieuwe portaalfreesmachine met beweegbare opspantafel van 5000×2400 mm, om daarmee tegelijkertijd de capaciteit uit te breiden. Mikromat heeft als slogan de productieve µm. Rob Geraedts erkent dat de machinebouwer zich in het duurdere segment bevindt, maar drie dagen in de fabriek in Dresden hebben hem overtuigd dat de nauwkeurigheid inderdaad op een productieve manier wordt behaald. “We waren wat je zegt ‘flabbergasted’ over wat mogelijk is met de machine. Er lagen producten die niet echt stabiel op te spannen of zeer volumineus waren, desondanks haalde Mikromat < 10 µm nauwkeurigheid zonder het stuk van de machine af te halen, te meten en weer opnieuw op te spannen.” Juist daarin verwacht hij winst te gaan boeken: grote werkstukken die op één machine in plaats van meerdere in één opspanning meteen tot de juiste nauwkeurigheid worden gefreesd. Hiermee denkt hij ettelijke uren te kunnen besparen en toch een twee tot vier keer hogere nauwkeurigheid te bereiken en doorlooptijd aanzienlijk te verkorten. “Mikromat construeert de machine met slechts één doel: op een productieve manier nauwkeurigheid halen.”

Door µm te bewerken, sparen de klanten van Stolle Nederland montagewerk uit.
Door µm te bewerken, sparen de klanten van Stolle Nederland montagewerk uit.

Vertrouwen in high end markt
Deze investering onderstreept het vertrouwen dat hij en mede-directeur Dolf Geraedts hebben in de high end markt. Die is niet booming, maar stabiel en geleidelijk groeiende. En Stolle Nederland is toe aan een volgende stap. “We zijn uit ons jasje gegroeid. Zo’n investering doe je voor de langere termijn. De komende tien jaren moet deze Mikromat zich gaan bewijzen. Investeren is altijd een risico, maar stil staan is geen optie.” De markt voor nauwkeurige grote machinecomponenten zal zich positief ontwikkelen, verwacht hij. “In Europa moeten we die producten hier houden. Ik geloof ook dat de high end markt hier blijft. Met deze machine spelen we daarin mee.”

Nu al inzetbaar
Hoewel de nieuwe hal pas in de tweede helft van 2014 klaar zal zijn, kan Stolle Nederland het werk wel vanaf nu al aannemen. Dat komt door de samenwerking met Mikromat. De machine staat namelijk al klaar in Dresden, maar Mikromat wil samen met Siemens nog een aantal nieuwe ontwikkelingen testen en ervaring opdoen. “Ondertussen kunnen wij met onze mensen de machine gebruiken voor productie. Er staan al de eerste werkstukken van ons op de machine.” Zo leren de medewerkers van Stolle Nederland de machine en het proces al kennen, zodat deze volgend jaar direct mee kan draaien in de eigen productie zodra deze in Nederland is geïnstalleerd. CNC programma’s, gereedschaplijsten, opspanningen, freesstrategieën, meetcycli, alles wat nodig is om in µm bereik te produceren, zijn dan al aanwezig waardoor de productie in Nederland veel sneller op gang komt en leverbetrouwbaarheid aanzienlijk hoger is. Klanten van Stolle Nederland hebben daar oren naar. Rob Geraedts: “Op de Hannover Messe hebben we deze investering gepresenteerd. Dat heeft behoorlijk wat positieve reacties opgeleverd en ligt in lijn met onze verwachtingen. Dit opent voor ons uitbreiding in de bestaande markten en kennismaking met nieuwe markten.”

150-jarig bestaan
Mikromat viert op 13 juni het 150-jarig bestaan. Genodigden kunnen dan onder andere de productie zien met de eigen Mikromatmachines. Ook de nieuwe machine van Stolle is dan onder spaan te zien. Aanmelden voor deze open dag kan via Encoma, de vertegenwoordiging van Mikromat in de Benelux.
Lees hier een interview in het digimagazine met Thomas Warnatsch, ceo van Mikromat.
[box type=”info”]Mikromat 20V

De Mikromat 20V die Stolle Nederland heeft gekocht, is een 5-assige portaalfreesmachine (5 zijden bewerken) met een verhoogde portaaldoorlaat 1950 mm, zodat hoge producten bewerkt kunnen worden. Tussen de kolommen past 2650 mm; de X-as verplaatsing is 5700 mm en Y-as verplaatsing 3400 mm. Het voordeel van de 600 mm extra in de Z-as is dat men diepe boringen of precisie gaten in het werkstuk kan bewerken, bijvoorbeeld kotteren, frezen of een boring aanbrengen. De machine wordt in eerste instantie geleverd met 3 speciale voorzetfrees- en boorkoppen die automatisch in de hoofdspil aankoppelen en gereedschap wisselen; er is nog een reserveplek voor een 4e kop.[/box]

 

Meer informatie

Encoma (Mikromat in de Benelux)

Stolle Nederland

Mikromat

Pin It on Pinterest