simulatiesoftware

Simulatiesoftware voor spuitgietprocessen kun je ook in de matrijzenbouw inzetten. Bijvoorbeeld om vooraf te weten hoe je matrijs er uit moet zien om aan een goed eindproduct te komen. Gerard Hegemans, directeur bij Comsol Nederland, schetste tijdens de MDI Ketennetwerkdag een aantal toepassingen.

[quote style=”boxed” float=”right”]Reverse engineering met simulatie software[/quote] De simulatiesoftware van Comsol, gebaseerd op de eindige elementenmethode, is ontwikkeld om stromingen virtueel in kaart te brengen. “Door te simuleren bespaar je tijd en geld”, aldus Gerard Hegemans tijdens de MDI Ketennetwerkdag. Achteraf simuleren doe je vooral om problemen op te lossen; vooraf om kortere doorlooptijden te creëren. Een aardig voorbeeld uit de matrijzenbouw dat hij gaf, komt bij Goodyear Luxemburg vandaan. De bandenfabrikant bouwt eigen aluminium mallen voor de productie van de autobanden. Eigenlijk passen de Luxemburgse engineers een vorm van reverse engineering toe. Ze simuleren het spuitgietproces van de band om te ontdekken welke temperaturen er ontstaan, wat dit betekent voor de uitzetting van de matrijs en zo berekenen ze virtueel de nauwkeurige maten van de matrijs om tot een goede eindvorm te komen. “Ook bij extrusie van aluminium delen wordt dit toegepast”, aldus Hegemans. “Virtueel onderzoek je temperatuursverloop tijdens het extrusieproces en waar dit tot slijtage aan de stalen matrijzen leidt. Je vergroot de voorspelbaarheid.” Dat leidt in de praktijk tot een forse doorlooptijdreductie omdat je sneller tot het juiste eindproduct komt.

comsol hegemans
Gerard Hegemans, directeur van Comsol: doorlooptijd verkorten.

Ook het Franse Rocktool, dat matrijzen voor composietproducten bouwt, zet de simulatiesoftware van Comsol op deze wijze in. “Je kunt spelen met what if scenario’s. In een numeriek model gaat dat gemakkelijk”, zegt Hegemans.

Europese conferentie in Rotterdam

Comsol organiseert dit najaar de Europese gebruikersconferentie. Deze vindt plaats van 23 tot en met 25 oktober in het World Trade Center in Rotterdam. Naast keynote presentaties van topmensen uit de industrie, paneldiscussies met experts en minicursussen wil Comsol vooral dat de gebruikers die de conferentie bezoeken, van elkaar leren en ervaringen uitwisselen. “Naast de vele trainingen is de conferentie ook een unieke kans om ideeën uit te wisselen met deskundige collega’s,” zegt Tycho van Noorden, Program Chair van de Conferentie in Rotterdam. Gebruikers krijgen daarom de kans om op een poster, via een paper of beide hun ervaringen of bijzondere resultaten te delen met de Comsol community. Alle abstracts worden beoordeeld door het programma comité.

De deadline voor de abstracts is 23 augustus. Wie dit voor 5 juli doet, krijgt korting op de inschrijfkosten. Meer informatie vind je op deze website.

Pin It on Pinterest