3d printen

3D printen is dit jaar een thema op de Franse luchtvaartshow Paris Air Show 2013 op Le Bourget. SLM Solutions toont er de lasersmeltmachine SLM 125 HL. En de Britse toeleverancier 3T RPD (partner van de Nederlandse Hittech Group) toont een heel nieuw rotorblad, gemaakt met additive manufacturing uit een titaanlegering.

[quote style=”boxed” float=”right”]Luchtvaart groeisector voor additive manu-facturing[/quote] Opnieuw een teken dat additive manufacturing, oftewel 3D printen, bezig is zijn weg naar industriële toepassingen te vinden. De Duitse fabrikant van lasersmeltmachines SLM Solutions presenteert de laagopbouwtechnologie volgende week op de Paris Air Show (17-23 juni). Voor de toeleveringsindustrie aan de luchtvaart, is dit een van de belangrijkste beurzen ter wereld. De machine van SLM kenmerkt zich doordat in beide bewegingen in X-richting het product opgebouw kan worden. Bij andere machines beweegt de tafel telkens nadat een laag is opgebouwd naar de uitgangspositie, wat extra tijd kost. SLM biedt daarnaast een open besturing, die gebruikers de mogelijkheid biedt om het opbouwproces te beïnvloeden.” Eerder dit jaar kondigde de machinebouwer og een samenwerking aan met EADS Innovation Works, de Airbusdochter. Gezamenlijk gaat men de komende tijd materialen certificeren, een noodzakelijke stap om de technologie industrierijp te maken.

3d printen
Het rotorblad van 3T met de inwendige koelkanalen, gemaakt met additive manufacturing.

Geprint rotorblad met koelkanalen
Een concrete toepassing van 3D printen is op Le Bourget te zien bij de Britse toeleverancier 3T RPD. Onlangs kondigde het concern nog een samenwerking aan met Hittech Group, een Nederlandse industriële groep met onder andere een gieterij en enkele verspanende bedrijven. Hittech gelooft in de mogelijkheden van additive manufacturing en heeft daarom de samenwerking met 3T gezocht. De Britten tonen op de Franse luchtshow onder andere een 250 mm hoog rotorblad, gemaakt van Ti6AI4V. Het is nog een concept dat nu voor het eerst wordt gepresenteerd. Bijzonder aan het onderdeel zijn de interne complexe koelkanalen die je zou kunnen gebruiken om te koelen met vloeistof of met gas. Het bedrijf ziet dit als een van de grote extra’s die additive manufacturing biedt ten opzichte van conventionele productietechnieken, die veel beperkter zijn op dit punt.

3D printen groeit in luchtvaart
“Additive manufacturing biedt de luchtvaartindustrie veel kansen die traditionele, materiaal afnemende technologieën, niet bieden”, zegt Ian Halliday, ceo van 3T. “Wij zien de luchtvaart als een groeiende gebruiker van additive manufacturing. Daarom willen we op de beurs de professionals uit deze sector het potentieel van deze technologie tonen en ze inspireren om totaal nieuwe designs te bedenken, die revolutionair zijn voor de luchtvaartindustrie.” Verleden jaar heeft 3T de certificering voor AS9100 voor metaal gekregen, een certificering voor het gebruik van additive manufacturing van metalen componenten voor de luchtvaartindustrie.

EOS en DMG

3T gebruikt voor het maken van metalen componenten twee machines van het Duitse EOS, de M270 en de M280. Voor het nabewerken staan er in de machine een draadvonkmachine van AgieCharmilles en een DMC 835V van DMG. Met dit vertikaal bewerkingscentrum wordt onder andere het ondersteuningsmateriaal verwijderd. Daarnast gebruikt 3T deze machine om waar het nodig is hoge nauwkeurigheden in de componenten aan te brengen. De programmering daarvoor gebeurt vanuit hetzelfde CAM-pakket als gebruikt wordt voor de additive manufacturing machines.

(grote foto: de laagopbouw van rotorbladen met lasersmelttechnologie bij het Fraunhofer ILT in Aken)

Meer informatie

SLM Solutions

3T

 

Pin It on Pinterest