Sauter Trifix

DMG Mori Seiki heeft niet langer de exclusieve rechten voor het Sauter Trifix snelwisselsysteem voor draaimachines. Sinds kort mogen ook ander machinebouwers dit aanbieden. Sauter Feinmechanik werkt al met meerdere machinebouwers aan het aanpassen van het Sauter trifix snelwisselsysteem voor hun machines, waaronder Weiler.

[quote style=”boxed” float=”right”]Wissel-nauw-keurigheid van 6 µm[/quote] Eind 2010 heeft Sauter Feinmechanik het Trifix snelwisselsysteem op de markt gebracht. DMG heeft tot nog toe het alleenrecht gehad, maar dat is nu afgelopen. Het bijzondere aan het systeem zijn de twee nokken met daarin veerelementen waardoor het gereedschap altijd en continu goed wordt uitgelijnd. Dit zorgt voor de hoge nauwkeurigheden. Sauter zelf spreekt over een wisselnauwkeurigheid van 6 µm. Dit is gemeten door het gereedschap inclusief de houder uit te nemen en naderhand weer op dezelfde plek op de revolver te plaatsen. Zelfs als de houder en gereedschap daarna op een andere positie worden geplaatst, ligt de nauwkeurigheid rond de 0,01 mm, hoger dan bij de VDI-systemen.

 

Sauter trifix
Het snelwisselsysteem van Sauter is niet langer een exclusieve zaak voor DMG Mori Seiki.

Standaard tooling bruikbaar
Sauter heeft bij de ontwikkeling van het Trifix wisselsysteem de koppeling met de revolver universeel gehouden. De eigen revolvers zijn zowel geschikt voor VDI als voor Trifix-systemen. Dat levert als voordeel dat je als draaier je bestaande tooling kunt gebruiken, wat met name van belang is als je speciale, kostbare draaigereedschappen in VDI-uitvoering hebt. Dan mis je wel, zo legt een medewerker van Sauter uit, de hoge nauwkeurigheden van het speciale systeem van Sauter. Omdat de gereedschappen bovenop de VDI-bevestiging nog met 4 schroeven worden vastgezeg, leent het systeem zich ook voor de zware verspaning. Het wisselen van gereedschappen kost desondanks aanzienlijk minder tijd door de continue uitlijning.

Het Sauter Trifix snelwisselsysteem wisselt op 6 µm nauwkeurig.
Het Sauter Trifix snelwisselsysteem wisselt op 6 µm nauwkeurig.

Andere fabrikanten
DMG heeft het Sauter Trifix systeem dan ook aanvankelijk mee ontwikkeld voor gebruikt op de CTX draaimachines. Sinds 2010 levert DMG deze draaimachines standaard met het Sauter Trifix snelwisselsysteem. De exclusiviteitsovereenkomst is echter een half jaar geleden beëindigd. Op een van de recente huisshows bij DMG Mori Seiki bevestigde een Sauter medewerker dat ondertussen met meerdere andere machinefabrikanten worden gesproken. Hij verwacht dat in de loop van dit jaar, wellicht op de komende EMO in Hannover, het Sauter Trifix snelwisselsysteem bij meerdere machinebouwers te zien zal zijn.

Meer informatie
Sauter Feinmechanik

1 gedachte over “Sauter Trifix snelwisselsysteem ook op andere draaimachines dan DMG CTX

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest