siemens collision Avoidance

Siemens Collission Avoidance

Siemens Collision Avoidance: dat is een van de innovaties die het concern op de EMO 2013 lanceert. In tegenstelling tot de vele botsingdetectiesystemen, richt Siemens zich op het moment dat de operator aan de machine instelt of programmeert. De bewaking gebeurt real time bewaking. Een andere noviteit is Sinumerik Integrate for Production, een serverpakket waarmee verspaners eenvoudig en tegen lage kosten IT-oplossingen kunnen integreren in hun productie-omgeving.

[quote style=”boxed” float=”right”]IT kan zorgen voor meer en betere output en minder gebruik grondstoffen[/quote] Wellicht als geen ander kan Siemens het thema van de EMO dit najaar, intelligentie in de productie, waarmaken. Tijdens de persconferentie, afgelopen week in de fabriek in Erlangen, liet het concern in de demoruimte zien hoe Siemens dit invult. Dat gaat dan om meer dan het gemakkelijker programmeerbaar maken van complexe taken, aldus Joachim Zoll, vice president Machine Tool Systems. Intelligentie in de productie betekent volgens Siemens onder andere dat verspaners veel meer hun machines moeten koppelen aan IT-systemen. “Dat kan een oplossing bieden voor meer en betere output van de machines, met minder gebruik van grondstoffen”, aldus Zoll. Grote concerns doen dit al. Zij meten bijvoorbeeld spilrendementen. Kleinere en middelgrote bedrijven hikken tegen de hoge kosten van hard- en software en de integratie van productie- en IT-omgeving aan.

IT-toepassingen makkelijk integreren
Om de drempel laag te houden biedt Siemens nu Sinumerik Integrate for Production aan. Dit is een serverapplicatie die je op je eigen server kunt installeren. De bijgeleverde clients kunnen direct uit de Sinumerik-machinebesturing data uitlezen die je dan op de server kunt verwerken. Applicaties die beschikbaar zijn, geven bijvoorbeeld inzicht in welk programma momenteel op een machine draait; de inzetduur van de machine; beschikbaarheid maar ook onderhoudsinformatie waar de machinebouwer iets mee kan doen. Je kunt, aldus Joachim Zoll in zijn toelichting, beginnen door één machine aan een server te koppelen om ervaring op te doen. “Het systeem is gemakkelijk op te schalen naar meerdere machines. Hiermee maken we een verticale integratie mogelijk.” Je betaalt alleen de applicaties die je wilt gebruiken.

Botsingen voorkomen
Een tweede interessant nieuw product is Siemens Collission Avoidance. Die is een nieuwe optie in Sinumerik. Siemens slaat hiermee een heel nieuwe weg in. De nieuwe feature is namelijk bedoeld voor die momenten waarop de bediener aan de machine ingrijpt in het proces. Bijvoorbeeld bij het instellen. Of als bijvoorbeeld blijkt dat een bepaald gereedschap dat geprogrammeerd is niet beschikbaar is en men met een andere frees wil werken. Joachim Zoll: “Bij het instellen kijkt de operator vooral naar het werkstuk en de punt van het gereedschap, maar daardoor ziet hij misschien een botsing tussen spindel en de zwenktafel over het hoofd. Collision Avoidance biedt voor dit soort situaties real time bescherming.” Het systeem bewaakt zowel de statische als de bewegende delen van de machine. Op het scherm van de bedieningsterminal zie je een volledige 3D visualisering van alle componenten die voor de operator belangrijk zijn. Machinefabrikanten kunnen de CAD-modellen van hun machines direct inlezen in NX Sinumerik om de machinemodellen waarmee Collision Avoidance werkt te genereren. Volgens Joachim Zoll is Siemens Collision Avoidance een goed voorbeeld van Industrie 4.0: de integratie van de virtuele en reële wereld voorkomt machine-uitval.

In het EMO-digimagazine, dat begin september online beschikbaar is, verschijnt een interview met Joachim Zoll over onder andere de integratie van IT in de productie en de rol die hij in de toekomst ziet voor de operator aan de machine.

Lees hier een interview met Thierry Van Eeckhout van Siemens België over het belang van data-collectie in de verspaning.

Meer informatie

Siemens 

 

Pin It on Pinterest