De EMO 2013 staat voor de deur. In de aanloop naar de belangrijkste beurs ter wereld voor de verspanende industrie, zetten we een aantal belangrijke innovaties op een rij. We pretenderen geen compleet overzicht te geven, wel belichten we een aantal interessante highlights die een bezoek op de beurs waard zijn. In de eerste aflevering slijptechnologie.

 

Stabiliteit: daar komt het op aan als je heel kleine onderdelen zeer precies gaat slijpen. Het beeld dat de Duitse machinebouwer Schütte voor de EMO (hal 6, stand E22) kiest, is dan ook treffend. Een libelle op een aantal microfreesgereedschappen. De machinebouwer uit Keulen laat op de EMO de nieuwe gereedschapslijpmachine 325 Micro zien, in combinatie met de hiervoor verder doorontwikkelde SIGS Pro software. Om de dunne schachten zo precies te slijpen of nokken te slijpen die je alleen onder de microscoop kunt zien, kiest Schütte voor een massieve machine, trillingsgedempt en met olie thermisch gestabiliseerd. Volgens de fabrikant gaat het echter niet alleen om nauwkeurigheid maar ook om kortere doorlooptijden. Daarom laten zich gereedschappen compleet bewerken op deze machine, van slijpen en polijsten tot en met de preparatie van de snijkanten. De nieuwe programmeersoftware maakt het mogelijk de machine te programmeren aan de hand van een beperkt aantal parametersinstellingen. Ook is voortaan een 3D simulatiemodule geïntegreerd.

Eroderen, slijpen, polijsten

Gereedschapslijpers kunnen op de komende EMO perfect meerdere technologien met elkaar gaan vergelijken. Vollmer Werke (hal 6 stand E38) introduceert namelijk een heel nieuw type machine voor het bewerken van PKD-gereedschappen. De QXD 250 combineert het opmeten, vonkeroderen, slijpen en polijsten in één opspanning. De nieuwe V-puls generator van de Duitse fabrikant zorgt voor een veel nauwkeurigere snijkantbewerking dan tot nog toe.

De Anca machine met geïntegreerde robotcel met RFID-technologie.
De Anca machine met geïntegreerde robotcel met RFID-technologie.

Vonken en slijpen

Ook het Australische Anca (hal 6 stand E47) combineert voor het bewerken van gereedschappen meerdere technologieën in een machine. In Hannover wordt de nieuwe Edge machine getoond, die vonkeroderen en gereedschapslijpen combineert. Met de nieuwe generator kan per vonk het energieniveau bewaakt en apart geregeld worden. Ook de vonkspleet wordt voortdurend bijgesteld. In dezelfde opspanning kan ook het gereedschap geslepen worden. Anca haakt eveneens in op het thema Intelligentie in Productie, dat de EMO dit jaar heeft gekozen. De TX-cel slijpmachine heeft namelijk een geïntegreerde robotcel die voorzien is van RFID-technologie. Elk houder met gereedschappen heeft zijn eigen RFID-code waarin opgeslagen is met welk programma en welke slijpschijf deze gereedschappen bewerkt moeten worden. Anca gaat de cel live demonstreren in Hannover.

De machine van Laser Pluss om snijkanten aan gereedschappen aan te brengen.
De machine van Laser Pluss om snijkanten aan gereedschappen aan te brengen.

Laser brengt snijgeometrie aan

Lasertechnologie is inmiddels doorgedrongen in de gereedschapproductie. Laser Pluss laat op de EMO zien welke reductie van de bewerkingstijd je hiermee kunt bereiken. Het aanbrengen van geometrisch gedefinieerde snijkanten aan verspanende gereedschappen kost nog slechts 1 min uut (bij een 10 mm lange snijkant). De machine meet elk gereedschap met een 3D tasten. Door de geïntegreerde pallet kunnen 200 gereedschappen onbemand worden bewerkt.

De carbon slijpschijf van Krebs & Riedel weegt 75 procent minder dan een vergelijkbaar stalen exemplaar.
De carbon slijpschijf van Krebs & Riedel weegt 75 procent minder dan een vergelijkbaar stalen exemplaar.

Carbon slijpschijf

Als je op zoek bent naar gereedschapinnovaties, Krebs & Riedel (hal 11, stand E87) presenteert op de EMO dit jaar een slijpschijf die voor het grootste deel uit carbon bestaat. Hi-Comp is een basis voor zowel CBN- as diamantslijpschijven. Het gebruik van carbon moet voor extra stijfheid zorgen in combinatie met 75 procent reductie van het gewicht, vergeleken met de stalen variant die nu veelal wordt gebruikt. Dat is niet alleen gemakkelijker voor de operator die de slijpschijf moet verwisselen. Doordat het gewicht lager is, wordt de spindel van de machine minder belast. Daarnaast zegt Krebs & Riedel dat trillingen beter worden gedempt.

De EMO vindt plaats van 16 – 21 september in Hannover.

 

Pin It on Pinterest