KMWE

High tech toeleverancier KMWE laat aan de hand van een titaniumbeugel voor een vliegtuigmotor zien welke materiaalbesparingen mogelijk zijn als je gaat 3D printen. KMWE heeft het onderdeel hiervoor geoptimaliseerd samen met de TU Delft. Het ontwerp is ingediend voor een globale designwedstrijd van de Amerikaanse vliegtuigmotorenbouwer GE.

[quote float=”right”]KMWE wil meedoen aan Addlab[/quote] “Het voordeel van additive manufacturing is dat je kunt spelen met het materiaal. Ook inwendig in een onderdeel kun je complexe structuren maken, waardoor zo’n beugel net zo sterk kan zijn als gefreesd uit vol materiaal, maar wel vele malen lichter met minder materiaalgebruik”, zo legt Arno Gramsma van KMWE uit. De business development manager van de Brabanste supplier heeft bij het bedrijf additive manufacturing op de agenda gezet. Het ontwerp voor de beugel, geoptimaliseerd samen met de afdeling topologie van de TU Delft, vergt 68 procent minder materiaal dan wanneer je hetzelfde deel gaat frezen uit vol materiaal.

Globale competitie

GE heeft onlangs een wereldwijde designcompetitie uitgeschreven om engineers uit te dagen de mogelijkheden van additive manufacturing te onderzoeken. Een beugel uit een vliegtuigmotor die nu uit aluminium wordt gefreesd, moet omgezet worden naar een 3D printdeel met zoveel mogelijk gewichts- en materiaalbesparing. De inzendingen die door de eerste fase komen, krijgen elk 1000 dollar. De tien beste ontwerpen worden daarna door GE vervaardigd met additive manufacturing en aan een belastingproef onderwerpen. Half november moet de tweede fase zijn afgerond.

Arno Gramsma: markt voor 3D printdelen voor de high tech system supplier.
Arno Gramsma: markt voor 3D printdelen voor de high tech system supplier.

Markt voor 3D printdelen

Arno Gramsma ziet een markt voor dergelijke delen. KMWE opereert in wat de toeleverancier zelf omschrijft als high flexibility low volume markt. “Additive manufacturing past daar goed in. De technologie staat dus op onze roadmap.” KMWE heeft nu ook als een van de eerste system suppliers aangegeven mee te willen doen aan het Addlab dat Additives Industries in Eindhoven wil starten. Dat biedt bedrijven als KMWE de kans om de toegevoegde waarde van additive manufacturing te onderzoeken en aan te tonen. Arno Gramsma zou dat het liefst nog breder trekken, naar regionaal of zelfs Europees vlak. “We zouden als Nederland of als West-Europa een roadmap moeten ontwikkelen hoe we deze technologie optimaal gaan inzetten en uitbouwen.”

In de september editie van het digimagazine verschijnt een uitgebreid artikel over hoe de rol die KMWE ziet voor 3D printen in de high tech industrie. Arno Gramsma gaat dan ook in op de vraag of het 3D printen het frezen gaat verdringen. Nog geen abonnee? Neem hier een gratis abonnement en ontvang het digitale magazine als eerste.

Meer informatie
KMWE

1 gedachte over “KMWE: 68 procent materiaalbesparing dankzij 3D printen

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest