celos

DMG Mori, zoals het Duits-Japanse concern van 1 oktober heet, wil dat we apps gaan kopen. Apps voor de CNC-machine. De nieuwe besturingsinterface Celos is het platform waarop de ontwikkeling van apps moet gaan plaatsvinden.

Op de EMO toont DMG Mori al de eerste van deze apps. Volgens topman Rüdiger Kapitza leveren deze de klanten tot wel 30 procent productiviteitsverbetering. En daarvoor zijn ze wel bereid te betalen, verwacht hij. Samen met klanten onderzoekt het concern momenteel het businessmodel voor deze apps. En wat een aanvaardbare prijs is. Wordt dus ongetwijfeld vervolgd.

DrMoriwebVerjaardag op de EMO

DMG Mori topman Mori vierde op de eerste EMO-dag overigens zijn verjaardag. 52 is hij geworden, zei hij zelf op de VDMA-conferentie waarop hij sprak over de machinebouwer van 2020. Zover keek hij namelijk vooruit. Er gaat nog een heleboel veranderen, denkt hij. Met name ratonalisatie in de productlijn en de componenten. Binnenkort zullen we meer hierover berichten. Overigens: dr. Mori heeft al sinds 15 jaar de leiding van het Japanse concern in handen. Destijds was hij met 37 de jongste bestuurder van een beursgenoteerd Japans bedrijf ooit.

Bumotac: gereedschapwissel binnen halve seconde

Het wereldrecord gereedschapwisselen is vanaf deze EMO in handen van de Zwitsers. Dat denkt althans Frank Brinken, ceo van Starrag. Deze Zwisterse groep van gereedschapmachinebouwers zoals Heckert, Dörries, Droop+Rein en Bumotec toont in Hannover vier primeurs, waaronder de Bumotec S100. Dit is een nieuw concept voor de transfermachine, aldus Brinken. De machine combineert de flexibiliteit van compacte robodrils die in in ‘e’en productlijn aan elkaar koppelt met de productiviteit van een rondtactmachine. “Onze rondtaktmachine is net zo makkelijk programmeerbaar”, zegt Frank Brinken over één voordeel van de nieuwe Bumotec. Het tweede is dat elk werkstation is voorzien van een dubbele spindel en dubbele gereedschapwisselaar. Daarom wisselt een werkstation binnen een halve seconde van gereedschap, gemeten van spaan tot spaan. Een andere noviteit is koelen met een mix van minimaalsmering met CO2, een technologie die Starrag op alle machines uit eigen huis van na 2009 kan inbouwen.

Zimmer&Kreim heeft een nieuwe generator voor de zinkvonkmachine ontwikkeld.
Zimmer&Kreim heeft een nieuwe generator voor de zinkvonkmachine ontwikkeld.

Zinkvonken naar nieuwe hoogten

In hal 11 is er voor de vonkers een heleboel interessants te zien. Heun laat nieuwe software zien, waarmee je met vonkboren groeven met willekeurige vorm kunt maken in uiteenlopende werkstukken. Het grote voordeel: je kunt met een universeel gereedschap, de boorelektrode, verschillende vormen, materialen en werkstukken bewerken. Zimmer&Kreim toont de nieuwe generator waarmee het zinkvonken naar een nieuw niveau wordt getild, aldus marketing & sales manager Jörg Meyer. “We kunnen nu in een tijdbestek van nanoseconden ingrijpen in de stroompuls, zodat we tijdens het vonkproces kunnen bijsturen.” Dat levert uiteindelijk winst op qua snelheid, oppervlaktekwaliteit en de levensduur van de elektrode.
Cryo cooling

De Starrag groep heeft nog meer primeurs. Het bedrijf toont ook een nieuw koelsmeerconcept, cryo cooling. Hierbij wordt met een mix van CO2 en minimaalsmering gekoeld. Het systeem is beschikbaar als retrofit op alle machines uit eigen huis vanaf 2009.

De EMO duurt nog tot en met zaterdag.

Een van de groeisectoren is energie, denkt men bij DMG Mori. Hier een foto van een onderdeel uit een waterkrachtcentrale.
Een van de groeisectoren is energie, denkt men bij DMG Mori. Hier een foto van een onderdeel uit een waterkrachtcentrale.
Sarix combineert een vision systeem in de micro EDM om nauwkeurigheden te meten en daarna de bewerking te corrigeren.
Sarix combineert een vision systeem in de micro EDM om nauwkeurigheden te meten en daarna de bewerking te corrigeren.
Een ram van Schiess, nu onderdeel van de Chinese groep.
Een ram van Schiess, nu onderdeel van de Chinese groep.
De VIP-auto's met chauffeurs staan klaar bij hal 2, de DMG Mori hal.
De VIP-auto’s met chauffeurs staan klaar bij hal 2, de DMG Mori hal.

 

 

 

Pin It on Pinterest