DMG Mori verlegt de aandacht de komende tijd naar het versterken van de financiële positie. Na de opening van de fabriek in China en de in aanbouw zijnde fabriek in Rusland komen er voorlopig geen nieuwe uitbreidingen. Ook zal het aantal modellen verkleind worden. Tegen 2020 zullen er van de 300 huidige modellen nog 100 over zijn.

 

Standaardisatie nodig voor efficiency in productie en service

Dat beeld schetste Masahiko Mori, president van – binnenkort – DMG Mori Ltd in zijn toespraak op het VDMA-congres tijdens de EMO in Hannover. Dr. Mori was een van de topmanagers uit de machine-industrie die hier spraken over het thema Producing more intelligently. Hij ging met name in op hoe tegen 2020 een fabrikant van CNC-gereedschapmachines eruit ziet, waarbij hij met name een aantal ontwikkelingen schetste van de Duits-Japanse fabrikant. Vlak voor zijn toespraak had hij samen met Gildemeister-bestuursvoorzitter Rüdiger Kapitza nog de nieuwe brandname en de nieuwe concernnamen aangekondigd. Vanaf 1 oktober opereren de twee concerns onder de nieuwe, gezamenlijke naam DMG Mori.

Mori schuldenvrij maken
Dat de twee precies vier jaar geleden (tijdens de EMO 2009 in Milaan) hun samenwerking zijn gestart, heeft volgens Masahiko Mori alles te maken met het cyclisch karakter van de sector. “Elke vijf jaar zit de sector in een recessie. We hebben dus een stabiele financiële basis nodig om te kunnen overleven.” In 2009, bij de start van de samenwerking, was het Gildemeister dat gebukt ging onder de schulden. Volgens Mori op dat moment zo’n 400 miljoen euro. “Nu is Gildemeister schuldenvrij en heeft dankzij de injectie van Mori Seiki momenteel 250 miljoen euro cash”, zo schetste hij op het VDMA-congres de financiële positie van de Duitse tak van het concern. Afgelopen zomer heeft Mori Seiki het aandelenbelang in Gildemeister vergroot. Om de positie in het Duitse bedrijf te verwerven, hebben de Japanners zich in de schulden moeten steken. Mori: “Vijf jaar geleden waren wij schuldenvrij. Nu hebben we 300 miljoen euro geleend.” Met hard werken wil hij de komende vijf jaren de Japanse tak eveneens schuldenvrij maken. Eerder op de persconferentie gaf hij aan geen groter belang te willen omdat dit 1 miljard euro zou kosten, geld dat hij liever in de ontwikkeling investeert.

dmg mori
Op de EMO toonde DMG Mori het nieuwe design. Standaardisatie is een van de manieren om efficiency te verbeteren.

Globaal produceren
Om de efficiency te verbeteren slaat DMG Mori voor een deel de weg in die automobielfabrikanten al hebben gevolgd. Als eind volgend jaar de fabriek in Rusland open gaat, heeft DMG Mori wereldwijd capaciteit om voor lokale markten te produceren. Dat scheelt transportkosten. Bovendien kan men door te standaardiseren de capaciteiten in de fabrieken beter benutten. In dat opzicht is DMG Mori eigenlijk al bezig met Industrie 4.0, het koppelen van productie- en administratieve systemen en wereldwijd fabrieken aan elkaar om eenvoudiger met productie te schuiven. In een ander opzicht gaat de machinebouwer de auto-industrie niet achterna. Masahiko Mori wil tegen 2020 het aantal verschillende modellen met tweederde reduceren en ook het aantal componenten sterk verminderen. “We bouwen nu teveel verschillende producten om de vraag goed te kunnen voorspellen.” Ook de service wordt gemakkelijker en beter als het aantal modellen omlaag gaat. Om dichterbij de klanten te zijn, heeft DMG Mori de wereld verdeeld in 1000 sales- serviceareas. “We willen niet verder dan 3 uur bij de klant vandaan zijn.”

Lees hier een uitgebreider verhaal over de visie van dr. Mori op de machinebouw.

 

Pin It on Pinterest