De nauwkeurigheidseisen komen alsmaar hoger te liggen. Dat stelt nieuwe eisen aan meettechnologie. Meten op de machine breekt door. De EMO laat op dit punt enkele interessante ontwikkelingen zien. Zo lanceert Renishaw het Sprint-systeem voor high speed tasten. En Monforts Werkzeugmaschinen combineert een tast- en lasermeetsysteem in een draaimachine.

[quote float=”right”]Onbemand complexe werkstukken nauwkeurig frezen[/quote]

Meten op de machine is een duidelijke trend. Dat verkort doorlooptijden en voorkomt onnodig lange machine stilstand. Renishaw speelt hierop in met het nieuwe Sprint taktiel scansysteem dat op de EMO wordt getoond. Hiermee kun je heel snel zowel prismatische als complexe 3D componenten in de machine meten. Per seconde worden 1000 echte 3D gegevenspunten gemeten. Een van de toepassingen is te vinden in multitasking machines. Hier vergelijkt het meetsysteem de uitkomst van de taktiele meting met de gegevens van het referentiewerkstuk. Dit wordt dan verwerkt in het bewerkingsprogramma zodat de noodzakelijke correctie automatisch kan worden uitgevoerd.

Met een extra kit van Renishaw kun je eenvoudig de assen van je machine controleren op nauwkeurigheid.
Met een extra kit van Renishaw kun je eenvoudig de assen van je machine controleren op nauwkeurigheid.

Adaptief verspanen
Renishaw zet met het Sprint scansysteem een stap richting adaptief verspanen. Een van de toepassingen is het snel meten van turbinebladen. Een korte tijd maakt het systeem een compleet overzicht van de conditie van het blad, dat als basis voor het bewerkingsprogramma kan dienen. Bij het repareren van turbinebladen levert dit veel tijdwinst. Een ander nieuw product van Renishaw aanbiedt is de controle van de nauwkeurigheid van de machine-assen, zowel de lineaire als de rotatieassen. Gebruikers van 5-assige machines kunnen terecht voor de nieuwe software die op de EMO wordt gelanceerd voor de XR20-W, een kallibratieset voor de rotatieassen van een 5-assige machine.

De meettaster die Monforts in de machine integreert is ook bruikbaar als grote werkstukken opgespannen zijn.
De meettaster die Monforts in de machine integreert is ook bruikbaar als grote werkstukken opgespannen zijn.

Monforts integreert taster en laser in draaimachine

Ook de Duitse machinebouwer Monforts Werkzeugmaschinen demonstreert op de EMO (hal 17 stand C16) meettechnologie geïntegreerd in een RNC700, een hydrostatisch gelagerde draaimachine voor moeilijk verspaanbare materialen en grote werkstukken. Juist daarvoor loont het om op de machine te meten. Probleem is echter dat deze werkstukken dikwijls in de weg zitten en er dus nog manuele arbeid nodig is voor de mening. De oplossing die Monforts toont, is de combinatie van een taster en een laser. Deze zijn zo gecombineerd in het meetsysteem dat ook als grote werkstukken opgespannen zijn, er automatisch gemeten kan worden. De taster wordt ingezet om het meten van de draaigereedschappen en de laser voor de aangedreven gereedschappen. De eerste is snel, want bij draaibeitels hoeft alleen de tip van het werkstuk gemeten te worden. De laser is nauwkeurig voor de totale vorm van het aangedreven gereedschap. De meettaster en laser kunnen ook gebruikt worden voor het meten van de werkstukken. Is het meetsysteem niet nodig, dan wordt het achter een afdekwand weggeklapt.

Lees ook dit artikel over hoe Van Riet Metaalbewerking het meten op de machine toepast

Meer informatie

BMT Machine Tools (importeur Monforts Werkzeugmaschinen)

Pin It on Pinterest