emo

De belangrijkste cijfers over de bezoekers van de EMO 2013

De EMO 2013 blijkt toch ietsje minder een wereldbeurs te zijn dan verwacht. Vooral de belangstelling van Europese bezoekers nam fors toe. Het aantal Nederlandse bezoekers groeide met bijna de helft tot 3100. Hiermee is Nederland voor de EMO het derde belangrijkste land geworden wat betreft bezoekersaantallen van buiten Duitsland.

[quote float=”right”]Groei bezoekers-stroom komt uit Europa; Duitsers blijven thuis[/quote] Wie de bezoekerscijfers van de EMO 2013 goed bekijkt, ziet een aantal opvallende zaken. Opvallend is dat waar het totale beursbezoek lichtjes toenam (142.804 versus 138.651 in 2011) zijn de Duitsers zelf thuis gebleven. OK, niet figuurlijk, maar er kwamen dit jaar dik 4000 minder Duitse bezoekers op de beursvloer. Het aandeel zakte hiervoor van 63,7 procent in 2011 terug tot 58,8 procent dit jaar. Meer dan vier op de tien EMO-bezoekers kwam dus van buiten Duitsland. Is dat niet vreemd als je bedenkt dat de Duitse industrie zo goed draait. Hebben ze het te druk om de wereldbeurs in eigen land te bezoeken?

Hebben de Duitsers het te druk om de EMO te bezoeken?

Minder bezoek uit Azië
Het tweede wat opvalt is dat er bij de buitenlandse bezoekers ook verschuivingen hebben plaatsgevonden. Van de zomer verwachtte de beursorganisatie nog een groei van het aantal bezoekers uit Azië. Dit werelddeel is namelijk alsmaar belangrijker voor de Duitse machinebouwers. Tegelijkertijd trekt de EMO als platform meer Aziatische spelers aan. Na het sluiten van de kassa in Hannover, blijkt evenwel dat er zelfs minder Aziatische bezoekers zijn geweest dan tijdens de vorige editie. Dit keer 10.100, twee jaar geleden 10.400. Een marginaal verschil, maar procentueel zakt het aandeel bezoekers uit Azië van 20,7 naar 17,2 procent. Pijnlijk is dat India, in 2011 nog goed voor 5100 bezoekers en toen het belangrijkste bezoekersland buiten Duitsland, nu op de 18e plek staat met slechts 1300 bezoekers. En dat terwijl India het focusland was. Volgens de Duitse machinebouwers (VDW) belooft India het China van het komend decennium te worden. Blijkbaar zijn de gevolgen van de valutacrisis in onder andere India groter dan verwacht. Benieuwd wat dat gaat betekenen voor de orders uit het land. Onofficieel geven sommige fabrikanten al aan dat deze flink tegenvallen.

emo 2013
Met name de interesse uit Europa nam toe.

En het Amerikaanse continent?
De afgelopen jaren heeft de machinebouw sterk geleund op de hernieuwde interesse in de VS voor het thema manufacturing. Gesteund door subsidies van de Obama-regering doen hele wat bedrijven aan reshoring: uitbesteed werk terug halen naar de VS. Toch vertaalt zich dit niet in meer bezoekers in Hannover. Slechts 1500 Noord-Amerikanen hebben de EMO 2013 bezocht (2800 in 2011). Het aantal Zuid-Amerikanen halveerde ruim: van 2600 naar 1100. Is Brazilië niet ook een van de BRIC-landen die het eventjes wat minder goed draaien?

EMO 2013 trekt 40 procent meer Europese bezoekers

Good old Europa
Waar komen dan die extra bezoekers vandaan? Misschien is dat wel de grootste verrassing: uit Europa! Het aantal Europese bezoekers aan de EMO 2013 groeide naar 45.200 (Europa even zonder Duitsland). Liefst 76,9 procent van alle bezoekers kwam dit keer uit Europa. En welk Europa? Zo’n 34.200 uit de EU-landen (vorige keer 25,700); 11.000 uit de andere Europese landen (vorige keer 6900). Het lijstje landen waaruit de meeste bezoekers komen, wordt dan ook gedomineerd door Europese landen. Italië aan kop (3900 bezoekers nu, 2600 in 2011), gevolgd door Zweden (3700 bezoekers nu, 2000 in 2011); Nederland (3100 nu, 2300 in 2011); Zwitserland (3100 nu, 3500 in 2011) en Rusland (2800 nu). China komt met 2300 bezoekers pas op de 12e plek, vlak voor België met 1900 bezoekers. Spanje, twee jaar geleden nog op een 8e plek (1900 bezoekers) komt nu niet meer voor in het rijtje van de 20 landen, dat wordt afgesloten door de VS met 1200 bezoekers. Spaanse metaalbewerkers hebben blijkbaar geen toegang meer tot kredieten.

Europese heropleving?
Waarschijnlijk zullen deze statistieken in menige directiekamer van exposanten voor de nodige hoofdbrekens zorgen. Begint de maakindustrie in Europa aan een heropleving? Is het gras in de BRIC-landen toch minder groen dan gedacht?

Bekijk hier ander EMO 2013 nieuws.

emo 2013
De bezoekerscijfers van de EMO zijn verrassend. Op de foto hal 2, de DMG Mori hal op de eerste beursdag.

 

1 gedachte over “EMO 2013: flink meer Europees, veel minder wereldbeurs

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest