AddLab

Daan Kersten van Additive Industries leidt het seminar op donderdagmiddag. Aansluitend vindt de opening van het AddLab plaats.

Op 24 oktober opent Additive Industries in Eindhoven het AddLab. Een aantal high tech toeleveranciers investeert hier gezamenlijk 1,8 miljoen euro in twee 3D metaalprinters om ervaring met deze nieuwe technologie op te doen. “De achterstand die Nederland heeft op het vlak van 3D printen maken we nu in een keer goed”, zegt Daan Kersten, mede-oprichter van Additive Industries.

[quote float=”right”]Kennis delen in AddLab versnelt leercurve[/quote] Zeven Nederlandse system suppliers leggen gezamenlijk 1,8 miljoen euro op tafel. Zonder subsidie lukt het Additive Industries dus om samen met deze zeven partners in Eindhoven een faciliteit te creëren, waar twee state of the art 3D metaalprinters komen te staan. “Het enthousiasme is groot. Deze toeleveranciers zien de mogelijkheden van additive manufacturing en zijn al ermee bezig. Door binnen het AddLab kennis te delen, willen we de leercurve versnellen”, zegt Daan Kersten over de vliegende start die Additive Industries heeft gemaakt. Immers, pas begin dit jaar op RapidPro presenteerde hij samen met zijn compagnon Jonas Wintermans het concept voor het eerst aan een breed publiek. Inmiddels hebben Philips Innovation Services, NTS Group, Frencken Europe, KMWE, Machinefabriek De Valk, MTA en FMI Group een partnerschap gesloten met Additive Industries. Elk van deze partijen heeft financiering voor een periode van drie jaar voor het AddLab toegezegd. Zij kopen hiermee capaciteit en ondersteuning in.

Ondersteuning 3D engineering
Want het gaat niet alleen om de hardware die men gezamenlijk koopt. De versnelling moet vooral komen doordat deze high tech toeleveranciers kennis met elkaar gaan delen en vanuit Additive Industries ondersteund worden in het leren toepassen van de nieuwe technologie. Daarom is Rein van der Mast aangetrokken om het design & engineeringteam te leiden. Hij heeft al veel ervaring opgedaan met additive manufacturing. Daan Kersten: “Bij 3D printen gebeurt veel meer door de engineer. Die bepaalt de materiaalopbouw, de supportstructuur et cetera. Er wordt nogal eens onderschat wat nodig is om maximaal de technische mogelijkheden van 3D printen te benutten. Daarom hebben we Rein van der Mast aangetrokken om het engineeringteam te leiden en onze partners te ondersteunen.”

Opening tijdens 3D Printing Event
De officiële opening van het AddLab op Strijp-S in Eindhoven, vindt plaats op 24 oktober. Die dag organiseert Additive Industries ’s middags een seminar in het kader van het 3D Printing Event dat die week plaatsvindt. Sprekers van onder andere Philips Healthcare en KLM geven inzicht in hoe zij tegen 3D printen aankijken en welke mogelijkheden er zijn. Tata Steel belicht hoe het staalconcern 3D printen als katalysator voor ontwikkelingen in de automobielindustrie ziet. Verder is er nog een spreker van Airbus en belicht professor Jean-Pierre Kruth van de KU Leuven de ontwikkeling die additive manufacturing sinds begin jaren negentig heeft doorgemaakt. Aan het eind van de middag vindt dan de officiële opening van het nieuwe AddLab plaats.

In het volgend digimagazine verschijnt een uitgebreid interview met Daan Kersten over de ambities van het AddLab.

Foto: Daan Kersten in de ruimte waar vanaf 24 oktober het AddLab gevestigd is. In zijn handen houdt hij het teststuk dat alle printerfabrikanten hebben moeten produceren.

Meer informatie
Additive Industries
3D Printing Event

 

1 gedachte over “Nederlandse high tech toeleveranciers investeren in AddLab, 3D print faciliteit

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest