chatter

Trillingsproblemen in de verspaning kun je oplossen. Dikwijls zelfs met een hogere productiviteit. Dat zegt Pierre van den Hurk, senior engineer machining bij VDL ETG. Hij spreekt op de themadag Frezen, nieuwe ontwikkelingen. Deze vindt op 9 oktober plaats bij het TecLab in Eindhoven.

[quote float=”right”]Chatter voorkomen aandachts-punt op Themadag frezen bij Microcentrum[/quote]

Trillingen zijn een van de meest voorkomende problemen bij met name het frezen. Negen van de tien keer wordt het probleem veroorzaakt door de gereedschapsamenstelling in de spil, zo is er ervaring van Pierre van den Hurk. Hij heeft bij VDL ETG al vele jaren ervaring met de aanpak van deze problematiek, die dikwijls niet alleen ten koste gaat van de productiviteit maar met name ook oppervlaktekwaliteit negatief beïnvloedt.

Welke soort trilling?
De eerste stap die hij adviseert, is te kijken welke soort trilling veroorzaakt problemen. Pas dan kun je gericht een oplossing zoeken. Het trillingsprobleem waar veel bedrijven mee worstelen, is chatter, oftewel ratelen. Pierre van den Hurk: “Verspanen is energie toevoeren. Door energie in een bepaald ritmisch patroon toe te voeren, kan een systeem spontaan gaan trillen zonder dat je in de pas loopt met de opgelegde frequentie.”

Lager toerental, hogere snedediepte
Chatter voorkomen betekent dit niet automatisch dat je je productiviteit vermindert, zegt Pierre van den Hurk “Het gaat uiteindelijk om het verspaand volume. Je hebt ook nog de snedediepte en snede breedte waarmee je kunt variëren.” Stel dat je het toerental vermindert van 12000 rpm naar 10.800 (10 procent), maar je kunt dankzij het stabiele freesproces de snedediepte verdubbelen, haal je per saldo een veel hogere opbrengst.

Eén keer meten en analyseren
VDL ETG gebruikt hiervoor de software en meettools van Manufacturing Automation Laboratories Inc, dat zich al meer dan 15 jaar met chatterproblematiek bezig houdt. In feite biedt het Amerikaans bedrijf de stand alone versie van een systeem dat bijvoorbeeld Okuma tegenwoordig in de machines integreert. Er zijn ook andere systemen waarmee je het probleem kunt analyseren om een optimale instellingen te vinden. De software berekent op basis van een eerste analyse de ideale snijparameters, zoals snedediepte, en ook het potentieel volume dat verspaand kan worden. Daarna wordt gemeten aan de machine bij draaiende spindel. Hoewel de verschillen meestal klein zijn, kunnen enkele procenten qua productiviteit een wereld van verschil betekenen. Met deze waarden kun je vervolgens werken.

Programma themadag
Chatter control is een van de onderwerpen die aan bod komen op de themadag Frezen, nieuwe ontwikkelingen, van het Mikrocentrum. Pierre van den Hurk is een van de sprekers. Deze themadag gaat op 9 oktober door bij het TecLab in Eindhoven. Andere sprekers zijn Gert Dijk (Dijk Consult) over de factoren die de nauwkeurigheid van het product bepalen; Herbert Merz van Merz Werkzeugmaschinen over de Mediumverdeler; Michel Peters van Bemet International over programmering van freesstrategieën in de werkplaats, Eric Bijl van KMWE Toolmanagers spreekt over gereedschappen voor chatterfree frezen van aluminium en Gerard van Kessel van Van Hoorn Carbide gaat in op de geometrie- en freeskeuze. Tijdens de dag wordt een demo chatter control gegeven op een 5-assige machine bij het TecLab, evenals een demo trillingsarme gereedschaphouder en spanenafvoer in diepte kamers.

Kijk hier voor meer informatie en aannmelden voor deze themadag in Eindhoven.

 

Pin It on Pinterest