Autodesk wil Delcam overnemen. Grootaandeelhouder Renishaw heeft in principe al ingestemd met deze transactie en wil het belang verkopen aan Autodesk. Carl Bass, president en ceo van Autodesk, denkt dat de twee bedrijven samen de ontwikkeling en implementatie van technologie voor digital manufacturing beter vorm kunnen geven. De overname past duidelijk in de groeistrategie die Autodesk de laatste tijd aan de dag legt.

Clive Martell, ceo van Delcam, is ingetogen met het bod van Autodesk, dat aan het softwarebedrijf waardeert op 206,76 miljoen euro. De overname door Autodesk opent nieuwe mogelijkheden voor medewerkers zowel als partners. Het is overigens de bedoeling dat Delcam als zelfstandig onderdeel van Autodesk blijft opereren. Delcam telt momenteel zo’n 600 medewerkers, werkzaam op 30 locaties wereldwijd en behaalde vorig jaar een omzet van 56,45 miljoen euro.

Bekijk hier het frezen van de Delcam spin op een Hermle C30U

Serie overnamen en samenwerkingen
Vorige week heeft Autodesk ook aangekondigd de overname van een deel van het Duitse Virtual Shape Research (VSR) te hebben afgerond. Hiermee heeft men de positie in de automobielindustrie versterkt. En begin oktober heer Autodesk een partnerschap met ADX uit Portland (VS). Gezamenlijk hebben ze tijdens de Design Week Portland de oprichting van The Bridge aangekondigd. Hier zijn faciliteiten ondergebracht voor het ontwerpen van producten, 3D printen ervan en lasersnijden van onderdelen. En in mei heeft de onderneming Tinkercad overgenomen, een gebruikersvriendelijk 3D designtool gebaseerd op het gebruik van een browser. Met deze technologie heeft Autodesk het nu mogelijk gemaakt voor klanten om een aantal designtools in een browser te gebruiken. Daarvoor had Autodesk aangekondigd samen met MakerBot een integraal pakket voor 3D printen te gaan aanbieden, zowel software als hardware uit een hand.

Renishaw

Met het bod komt er een eind aan de financiële betrokkenheid van Renishaw bij Delcam. Delcam, actief in zowel meetsystemen als 3D printers voor metalen componenten, heeft sinds 2007 een belang van 20 procent in Delcam. Dit belang is destijds gekocht voor ruim 5,2 miljoen euro. Autodesk betaalt voor het pakket aan Delcam nu ongeveer 40 miljoen euro.

 

 

Pin It on Pinterest