De lancering van Celos, de nieuwe besturingsinterface van DMG Mori Seiki, is de opmaat naar een heel andere CNC-machine dan we tot nog toe gewend zijn. Apps voor de bediening van de machine zijn slechts één voorbeeld. Tegen 2020 zijn de frees- en draaimachines gekoppeld aan neurale netwerken, is een ander voorbeeld van wat Celos mogelijk maakt. “Er zullen meer sensoren en andere devices in en op de machine komen”, zegt dr. Masahiko Mori van DMG Mori Seiki.

[quote style=”boxed” float=”right”]Industrie 4.0 krijgt vorm bij DMG Mori Seiki[/quote] DMG Mori Seiki gaat alle nieuwe machines vanaf het tweede kwartaal 2014 uitleveren met de nieuwe Celos-interface. Noch het touchscreen noch de 21,5 inch afmetingen zijn het meest vernieuwend; dat is veel meer de mogelijkheid om met apps te gaan werken. Hiermee haakt de Duits-Japanse machinebouwer duidelijk aan op de trend om alle apparaten via het internet met elkaar te koppelen, Industrie 4.0. “Celos staat voor het koppelen van alle bedrijfsinformatie vanaf productontwerp tot en met het kant en klare product”, zo zei Christian Tönis, lid van de raad van bestuur van DMG Mori Seiki, het tijdens de lancering op de EMO. Je kunt nu bijvoorbeeld eenvoudig de CNC-machine koppelen aan het ERP-systeem van je bedrijf. Of direct opnemen in de CADCAM-omgeving waarbij machine en CAM-programma direct via een app met elkaar communiceren.

Een model van hoe de toekomstige machines er mechanisch gaan uitzien. De grote vernieuwing zit veel meer in de integratie van IT-technologie.
Een model van hoe de toekomstige machines er mechanisch gaan uitzien. De grote vernieuwing zit veel meer in de integratie van IT-technologie.

Neurale netwerken
Dis is nodig omdat de volgende stap in het verhogen van de productiviteit en het verbeteren van de nauwkeurigheid vooral zal komen uit het nog beter bewaken van verspaningsprocessen. De rekenkracht van de moderne generatie computers maak het mogelijk de data van de verschillende machineonderdelen real time te analyseren. “Celos is bedoeld als interface tussen machine en databases”, zegt Masahiko Mori. In Japan is een ontwikkelteam van DMG Mori Seiki al bezig met de bouw van het Mori Neural Netwerk System. Op de EMO toonde de machinebouwer weliswaar een conceptmodel van een toekomstige machine, de i50. De werkelijke vernieuwing zit voor een groot deel ook in de integratie van IT-technologie.

ifw
Het IFW kan exact per component het energieverbruik in kaart brengen. In de CAM-programmering wordt vervolgens bijvoorbeeld de koeling geschakeld aan de hand van de koeling die nodig is op een bepaalde plek in het werkstuk.

De voelende machine
Dat liet het IFW, het Duitse onderzoeksinstituut van de Leibniz Universität in Hannover ook zien. Er stond een 5-assige machine waarop een app draaide die precies het energieverbruik van alle componenten in beeld brengt, omdat je dan gericht kunt zoeken naar besparingen. De koelsmeerunit blijkt een van de grootste energieslurpers. In de CAM-programmering zet het IFW de koeling nu dynamisch in om energie te sparen. Tevens toonde het IFW de ‘voelende’ machine: sensoren registreren alle trillingen en krachten en schrijven alle essentiële parameters waarmee wordt gefreesd weg op de chip die geïntegreerd is in het werkstuk en daarin blijft zitten.

In het de november editie van het digimagazine verschijnen drie artikelen rond deze ontwikkeling:
– dr. Masahiko Mori over de toekomst van de machine-industrie tegen 2020 (zijn verhaal tijdens het VDMA-congres Producing more intelligently tijdens de EMO)
– Celos meer dan een nieuwe interface
– IFW toont de machine die voelt

 

Pin It on Pinterest