fanuc robodrill

Fanuc integreert een compacte robot in de Robodrill.

Automatisering op de vierkante meter: dat liet Fanuc Robotics Benelux onlangs met een Fanuc Robodrill zien tijdens een evenement voor de system integrators in de Benelux. De compacte LR Mate 200iD robot was op een sokkel aan de zijkant van een Fanuc Robodrill boor-tap centrum geplaatst.

[quote float=”right”]Fanuc gaat CNC-technologie ondersteunen vanuit Mechelen[/quote] Door deze combinatie heb je nauwelijks méér ruimte nodig dan de Fanuc Robodrill op zichzelf in beslag neemt. Het boortapcentrum blijft bovendien aan de voorzijde optimaal toegankelijk omdat de robot de machine vanaf de zijkant belaadt. De controller voor de robot is in de sokkel geplaatst. De LR Mate robot is in zowel een small, medium als large uitvoering verkrijgbaar, afhankelijk van het gewicht dat getild moet worden. In dit geval hadden de engineers in Mechelen gekozen voor een uitvoering tot producten tot 4 kilogram kan handlen.

 

Op z’n kop

Een andere optie om de robot in de machine te integreren – en zo nog meer plaats te sparen – is de robot op zijn kop hangen. In een speciale uitvoering komt de kabelboom dan aan de bovenzijde uit, zodat er geen kabel door de machine loopt. Ook deze opstelling werd gedemonstreerd, maar dan met een small versie van de robot. “Floor space wordt alsmaar belangrijker”, aldus area sales manager Kris Jans.

De ondersteuning voor de CNC-besturingen wordt binnenkort ook vanuit de Beneluxvestiging gedaan.
De ondersteuning voor de CNC-besturingen wordt binnenkort ook vanuit de Beneluxvestiging gedaan.

CNC-besturing
Fanuc Robotics Benelux heeft onlangs in Mechelen zo’n 90 systemintegrators ontvangen om hen bij te praten over de nieuwe ontwikkelingen in het bedrijf. En die zijn groot, aldus Kris Jans. Vanaf 1 april gaat de vestiging in Mechelen in de Benelux namelijk ook de ondersteuning leveren voor de CNC-besturingen van Fanuc. Tot nog toe gebeurde dit vanuit de vestigingen in Frankrijk en Duitsland. Door deze activiteit samen te voegen met de ondersteuning voor de robottechnologie, wil Fanuc synergievoordelen behalen. “We kunnen zo beter de mogelijkheden laten zien en de voordelen benadrukken, ook naar de eindklant toe”, zegt Kris Jans. De demo met het boortapcentrum is daar een voorbeeld van. “We gaan die combinatie niet zelf in de markt zetten, maar laten onze partners zien wat mogelijk is. Ook machinebouwers gaan we direct in de Benelux ondersteunen.” Testopstellingen waarin CNC-technologie verwerkt wordt, zullen vanaf het volgend voorjaar in Mechelen worden opgebouwd. Fanuc bouwt aandrijfsystemen en besturingen voor CNC-machines tot 9 assen.

Op de Techni-Show 2014 in Utrecht presenteert Fanuc eveneens het complete gamma, samen met enkele belangrijke partners.

Meer informatie
Fanuc Robotics Benelux

Landré (dealer Robodrill en Fanuc EDM-machines)

 

Pin It on Pinterest