Grob G750

De nieuwe Grob G750

Op de EMO toonde Grob de nieuwe generatie G350 en G550 5-assige bewerkingscentra. De reeks werd tevens naar boven uitgebreid met de Grob G750. De introductie van deze universele bewerkingscentra heeft de machinebouwer de voorbije jaren geen windeieren gelegd. Ook in de Nederlandse markt krijgt het merk stilaan voet aan de grond.

 

[box type=”info”]Grob Production System: lean en flexibel Grob heeft de productie in enkele jaren tijd verdubbeld dankzij het Grob Production System. Lees hier hoe de machinebouwer lean en flexibel werkt en toch bijna alles zelf produceert. [/box]

Na de succesvolle introductie van de G350 en G550 was het niet de vraag of, maar wanneer Grob ook een universele machine voor grotere werkstukken zou ontwikkelen. Dat is nu gebeurd met de Grob G750. Deze heeft een werkbereik van 1000 bij 1100 bij 1170 mm (XVZ). De machine is zowel leverbaar als 5-assig freescentrum alsook in een freesdraaicentrum. Het concept van de G750 maakt de machine tevens geschikt voor het bewerken van diepe boringen door de relatief grote afstand waarover de Z-as beweegt. Een bijzondere optie is, naast de standaard palletwisselaar, een hydrauliekvrije palletwisselaar. De machinebouwer zet sterk in op het ontwikkelen van alternatieven voor hydrauliek. Zo heeft men al meer dan 20 bewerkingscentra in de markt staan die zonder hydrauliek functioneren. Niet alleen het energieverbruik daalt hierdoor, Grob zegt ook productiviteitswinst te boeken doordat een elektrische machine sneller gereedschappen spant, je spankrachten efficiënter kunt sturen en de spindel in axiale richting minder wordt belast. Voor de G750 levert men nu dus ook een servo aangedreven palletwisselaar (800 bij 1000 mm). Deze gebruikt een elektromechanisch aangedreven nulpunt spansysteem. Grob gebruikt tegenwoordig zelfs in de portaalladers voor de automotive machines elektromechanisch bediende grippers. German Wankmiller. Ceo van Grob-Werke, kondigde op de EMO aan dat de Grob G750 niet de laatste uitbreiding van deze machinereeks is. “We zullen onze modelreeks en deze business continu verder ontwikkelen.”

Grob
Schematische voorstelling van het spaandetectiesysteem.

Vernieuwde G350 reeks

De twee bestaande universele machines, de G350 en G550, zijn vernieuwd. Zo is nu ook de A-as uitgerust met een slijtagevrije torquemotor. Dat type aandrijving werd tot nog toe alleen in de B-as toegepast. Deze machines zijn gebaseerd op de oorspronkelijke G-lijn die voor de serieproductie in de automotiveindustrie is ontwikkeld. De G350 reeks is de universele variant, bedoeld voor de algemene toelevering. Door de horizontale positie van de spindel realiseert Grob een grote slag in de Z-as. In principe kan men met deze machine diepgatboren, waar verticale machines op grenzen stoten als de gereedschapslengte te groot wordt. Grob noemt dit zelf het ‘tunnel concept’. Dit draagt eveneens bij aan de stabiliteit. Een ander punt waarin de machines zich onderscheiden is de toegankelijkheid. De machines zijn verder uitgerust met een systeem dat zelfs spanen van 0,01 mm dik in de gereedschapopname detecteert.

 

Meer informatie

Grob Werke

Eritec (Nederlandse importeur)

 

Pin It on Pinterest