Henny Spaan, oprichter en directeur van IBS Precision Engineering, heeft de Rien Koster-prijs gewonnen. Deze prijs is uitgereikt op de Precisiebeurs. Spaan krijgt de prijs voor zijn verdiensten als wetenschapper, ontwerper en ondernemer in de precisietechnologie.

 

De Rien Koster-prijs wordt uitgereikt onder auspiciën van de DSPE (Dutch Society for Precision Engineering). De uitreiking vond deze week plaats op de Precisiebeurs in Veldhoven. De prijs is bedoeld voor een mechatronicus of ontwerper die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor het vakgebied van de mechatronica en precisietechnologie. De jury waardeert in het werk van Henny Spaan de nauwe samenwerking met kennisinstellingen en meetinstituten in binnen- en buitenland die hij nastreeft bij de ontwikkeling van concepten voor toonaangevende meetmachines en kalibratiegereedschappen. Daarnaast zorgt zijn ondernemerschap voor werkgelegenheid bij IBS en werk voor een groot aantal toeleverende bedrijven. Tot slot hecht de jury veel waarde aan de professionele uitstraling en betrokkenheid van Spaan. Zo was hij mede-initiatiefnemer van de Precisiebeurs en was hij vele jaren actief in euspen (European Society for Precision Engineering & Nanotechnology). Henny Spaan studeerde aan de TU Eindhoven af op een onderwerp uit de meettechniek en deed vervolgens promotieonderzoek naar het verbeteren van de nauwkeurigheid van een freesmachine door middel van softwarecompensatie. Vervolgens richtte hij IBS Precision Engineering op om die softwarecompensatie te vermarkten. Deze activiteit is uiteindelijk uitgegroeid tot het ontwikkelen en bouwen van extreem nauwkeurige meetmachines.

Marc Janssens heeft de Wim van der Hoek-prijs gewonnen.

Marc Janssens, afgestudeerd werktuigbouwkundige aan de TUe in Eindhoven, heeft de Wim van der Hoek-prijs 2013 gewonnen, ook wel Constructeursprijs genoemd. Deze wordt uitgereikt aan een van de werktuigbouwkundigen die afstuderen aan de drie technische universiteiten in Nederland. Marc Janssens heeft bij ASML een afstudeeropdracht uitgevoerd. Hierin heeft hij de ophanging voor een actuator ontwikkeld waarbij de aandacht met name uitging naar het opvangen van botsingskrachten met behulp van een mechanisme waarop een stator is gemonteerd.

 

FOTO: Henny Spaan (rechts) krijgt de Rien Koster-prijs 2013 uitgereikt door Rien Koster zelf.

Pin It on Pinterest