rapidpro

Is 3D printing een gigantische hype? Een luchtbel die op knappen staat? Of heeft de technologie daadwerkelijk de potentie om de maakindustrie, of misschien zelfs de samenleving, te veranderen? Is het een revolutie?

[box type=”info”]RapidPro 2014

Op 26 en 27 februari vindt in Veldhoven RapidPro plaats, het 3D printing event in de Benelux. Meer informatie op RapidPro [/box]

Je kunt de kop in het zand steken en denken: zo’n vaart loopt het niet met 3D printen. Kodak, de uitvinder van het filmrolletje en nota bene ook de digitale camera, heeft vijftien jaar geleden hetzelfde gedaan toen digitale fotografie doorbrak. Van het ooit vermaarde wereldconcern rest weinig meer dan herinneringen en nog een klein plukje activiteiten. Richard Steiner, management consultant bij het Duitse Barkawai Management Consultant kan zo nog een heel rijtje voorbeelden opsommen. Hoe snel was de cassette verdwenen toen de CD opkwam? Maar wie koopt sinds Apple iTunes in de markt zette nog CD’s? “Negentig procent van de mensen koopt muziek online”, zo zei Steiner het tijdens een lezing op EuroMold, begin december.

Steiner-consultant12-05-2013
Richard Steiner van Barkawai Management Consultant: 3D printen heeft de potentie een disruptieve technologie te zijn, de industrie ingrijpend kan veranderen.

Hij ziet twee ontwikkelingen. Op korte termijn verwacht hij dat lokale printshops de kop op steken. Net als servicebureaus voor reversed engineering van producten die mensen willen laten printen, maar waarvan geen 3D CAD file beschikbaar is. Ook in de ‘Leichtbau’ ziet hij op korte termijn toepassingen voor 3D printen ontstaan. Printing on demand van kleine series is een andere trend waar hij op korte termijn rekening mee houdt. Nog niks om je echt zorgen om te maken als je nu in de maakindustrie je boterham verdient. Productvariatie en individueel aangepaste producten gaan toenemen.

Lange termijn

Op langere termijn ziet de Duitse consultant meer ingrijpende veranderingen. “OEM’ers die nu nog geld verdienen met reserve-onderdelen op voorraadhouden, kunnen in de toekomst data gaan verkopen. Van zo’n CAD-file worden dan lokaal producten geprint, op de plek waar het reserve onderdeel nodig is. Grote, internationale transporten gaan grotendeels wegvallen.” Dit zal uiteindelijk de supply chain in zijn huidige vorm onder druk gaan zetten, denkt Richard Steiner. “Als een bedrijf de hardware en de data bezit, kan het besluiten onderdelen zelf te gaan printen, zeker kleine series.” Hij ziet over een aantal jaren kleine, regionaal georiënteerde 3D printcentra ontstaan, waardoor transport sterk zal afnemen. Het positieve effect op de duurzaamheid is een sterke kant van de nieuwe technologie. Ook op de productie van gereedschappen zal 3D printen een effect hebben. Complexe onderdelen laten zich immers makkelijker maken langs de weg van additive manufacturing dan via de huidige productietechnieken zoals verspanen. “Gereedschapskosten gaan verminderen.” Industriële sectoren waarin hij 3D printen het eerst ziet doorbreken, zijn luchtvaart en ruimtevaart (vanwege de gewichtsbesparing door optimalisatie van het materiaalgebruik); de automotive-industrie (met name voor prototyping toepassingen in de ontwikkeltrajecten) en de medische industrie. In deze laatste industrietak gaat het vooral om de mogelijkheid producten te personaliseren.

[quote float=”right”]3D printen zet supply chains onder druk[/quote]

Businesscase

Bij klanten die hij helpt bij het ontwikkelen van een roadmap voor 3D printen, ziet Richard Steiner twee strategieën telkens opduiken. Aan de ene kant wil men de technologie inzetten om kosten te verlagen; anderzijds om omzet te verhogen door nieuwe toepassingen te ontwikkelen en daarmee nieuwe markten aan te boren. Zijn belangrijkste advies is vooral de technologie op de voet te volgen en na te denken hoe je 3D printen in je businesscase kunt inpassen. “Elke drie jaar verdubbelt de efficiency van 3D printen en halveren de kosten. Dat betekent dus dat je je businesscase elk jaar moet bijstellen.”

3d printen metaal
Microcomponenten vervaardigd door Fraunhofer.

 

Meer informatie:

richard.steiner@barkawai.com

 

 

 

Pin It on Pinterest