lashare

Zo’n dertig midden- en kleinbedrijven uit de Europese machine-industrie zijn samen met Fraunhofer ILT in Aken gestart met Lashare. Doel van dit project is nieuwe lasertechnologie, zoals het structureren van oppervlakken, versneld door te ontwikkelen voor toepassing in de industrie. De 30 mkb-bedrijven bepalen hiertoe mede de onderzoeksagenda van de onderzoeksinstituten die meedoen aan Lashare.

 

Dat lasertechnologie een belangrijkere rol gaat spelen in de Europese maakindustrie staat niet meer ter discussie. De meesten zijn wel overtuigd van de mogelijkheden zoals bijvoorbeeld de ultrakorte pulslaser biedt. Vorige week nog maakt de Nederlandse start up Lightmotif de verkoop bekend van de eerste productiemachine die in Twente is ontwikkeld. Lightmotif zet de ultrakorte pulslaser onder andere in voor het aanbrengen van speciale microstructuren in oppervlakken. Doorgaans loopt de implementatie van dergelijke innovatieve technologie in een industriële applicatie voor de maakindustrie niet zo heel erg soepel. Daarom hebben het Fraunhofer ILT en vijf andere onderzoeksinstellingen het initiatief voor Lashare genomen. Dit project is onderdeel van het Europese Factories of the Future.

Snellere validering

Het probleem bij de validering van nieuwe technologie is dat de industrie behoefte heeft aan robuuste technologie. Ook al is de werking van een nieuwe technologie in het ontwikkelaboratorium aangetoond, dan betekent dit niet dat het mkb deze technologie succesvol kan inzetten. Vaak gaat het in de ontwikkelomgeving om een detail van de totale oplossing; of zijn eindspecificaties nog onvoldoende duidelijk. Precies die kloof wil Lashare overbruggen. Lashare ondersteunt de industriële partners bij het industrierijp maken van nieuwe lasertechnologie. Daartoe zijn inmiddels meerdere zogenaamde laser based equipment assesments (LEA’s) gestart. Voor meerdere lasertechnologieën worden deze assesments gedaan. Hierbij geven de gebruikers de behoefte aan en waarderen de technologie qua toepassing in een productieomgeving. Op basis hiervan gaan de onderzoekers aan de slag en zetten ze hun capaciteit heel gericht in op die punten waar nog ontwikkelwerk nodig is. De deelnemers kunnen de doorontwikkeling naar een robuuste, industrierijpe toepassing, zo versnellen.

14 assesments

In eerste instantie zullen 14 van dergelijke assesments worden uitgevoerd. Acht tot twaalf worden er naderhand nog toegevoegd. Daartoe zal in de loop van het project nog een nieuwe call worden uitgeschreven. Ook deze zullen uit het midden- en kleinbedrijf afkomstig zijn. De Europese Unie ondersteunt dit project, dat 4 jaar duurt, met 15 miljoen euro. Het maakt onderdeel uit van een groter geheel, waarin ook LEA’s worden uitgevoerd voor sensortechnologie en een project dat gericht is op de toepassing van robottechnologie en simulatie in het Europese mkb.

 

Meer informatie

Lashare

 

Pin It on Pinterest