Liebherr

Het Duitse Liebherr Automationssysteme biedt met het RLS-systeem een aantrekkelijk palletlaadsysteem voor de Nederlandse markt, denkt Rob Rebel van Ertec Handling & Automation. De beladingsunit kan namelijk een slag maken van maximaal 1400 mm. Hierdoor blijven machines ondanks de robotcel die ervoor staat, goed toegankelijk. Dit is een belangrijk voordeel bij machines die alleen frontaal beladen kunnen worden.

 

[quote float=”right”]Tot 1500 kilo beladen[/quote]

Rob Rebel heeft met Ertec Handling & Automation de vertegenwoordiging van Liebherr Automationssysteme in de Benelux verworven. Dit Duits familiebedrijf met meer dan 40.000 medewerkers is in tal van uiteenlopende sectoren actief, waaronder automatisering voor de verspanende industrie. Bij dit onderdeel werken er 160 medewerkers. Op 18 en 19 februari organiseert Ertec samen met DMG Mori Seiki een reis naar Zuid-Duitsland. Op de eerste dag wordt de huisshow bij DMG in Pfronten bezocht, aansluitend brengen de deelnemers een bezoek aan de fabriek van Liebherr Automationssysteme in Kempten en de dag erna aan de productie-afdeling voor kranen van Liebherr, waar een FMS-systeem wordt toegepast in combinatie met meerdere DMG machines.

Compacte lader met groot bereik

Liebherr bouwt twee verschillende automatiseringsconcepten: een FMS-systeem en een modulair opgebouwde palletcel, waarin een eigen laadsysteem de pallets in de machine plaatst en uitlaadt. Dit concept wordt in twee uitvoeringen gebouwd: een RLS 800 en RLS 1500, respectievelijk geschikt voor werkstukken (inclusief pallet) van 800 kilo en 1500 kilo. In tegenstelling tot andere fabrikanten gebruikt Liebherr geen 6-assige robot, maar een eigen systeem, afgeleid van de technologie die men ontwikkeld heeft voor de Liebherr kranen. Dit onderscheidt zich door de slag van 1400 mm die de arm kan maken, ondanks de compacte afmetingen en het 1500 kilogram draaggewicht. Rob Rebel ziet juist hierin een belangrijk voordeel. “Zelfs 5-assige machines die enkel frontaal beladen kunnen worden, blijven goed toegankelijk als je deze cel ervoor plaatst.”

Geen palletwisselaar nodig

Dat biedt niet alleen een voordeel als je overdag nog manueel wilt werken of complexe stukken aan de machine wilt instellen. Het voordeel is vooral dat bepaalde type machines, zoals sommige van Mazak en DMG, die niet via de zijkant beladen kunnen worden, met de Liebherr RLS geautomatiseerd kunnen worden zonder palletwisselaar van de machinefabrikant. Rob Rebel: “Bij andere automatiseringssystemen moet er vaak een palletwisselaar van de machinebouwer komen tussen de machine en het palletsysteem in, omdat de arm van de robot tekort is. Zo’n palletwisselaar vergt een extra investering die je nu uitspaart en kost ruimte.” Zeker in combinatie met het maximale gewicht van 1500 kilo (maximaal 1300 mm doorsnede van het werkstuk) kunnen veel Nederlandse verspaners hiermee uit de voeten.” Ook blijft de cel compact door de eigen handlingunit. De cel kan zowel aan één als aan twee machines worden gekoppeld. Het aantal palletplaatsen is modulair uitbreidbaar.

 

Liebherr RLS
Zo ziet de robotcel van Liebherr Automationssysteme uit.

Eigen productie

Liebherr bouwt de RLS-systemen helemaal zelf, alleen de software is afkomstig van Soflex. In Kepmten is de productieafdeling voor de RLS cellen gevestigd. Daar gaan de deelnemers aan de reis eerst naar toe. Tot nog toe was het Duitse bedrijf niet vertegenwoordigd in de Benelux. Rob Rebel vindt de automatiseringssystemen goed aansluiten op de handlingrobots en referentiesystemen van System 3R, eveneens onderdeel van het portfolio van Ertec.

Ertec neemt op 5 en 6 februari deel aan het MTMS Network Event in Kortrijk (standnummer 25) en van 11 tot en met 14 maart aan de Techni-Show in Utrecht.

 

Meer informatie

Ertec Handling & Automation

Pin It on Pinterest