Realizer

Zeven bedrijven uit de maakindustrie in de Achterhoek investeren samen met het Centrum voor Innovatief Vakmanschap Oost-Nederland in een 3D metaalprinter van Realizer. Ze willen hiermee gezamenlijk de mogelijkheden van de nieuwe technologie gaan onderzoeken en toepassen.

 

[quote float=”right”]Aankoop van Realizer SLM-machine[/quote]

De 3D printer die ze hebben gekocht is een Realizer SLM 50. Dit is een machine voor het selectief lasersmelten van metaalpoeder. Realizer is een van de Duitse fabrikanten van machines voor het additief vervaardigen van metalen componenten. Het is een van de pioniers die al in 1999 de eerste machine heeft geleverd.

Volwaardige componenten

De groep bedrijven en onderwijsinstellingen in Oost Nederland wil met deze samenwerking het kennispeil verhogen en de innovatiekracht vergroten. Leerlingen maken immers nu al kennis met de nieuwe technologie; de bedrijven kunnen ervaring opdoen met 3D printen van metaal. Volgens Kees Nieuwenhuise van CIVON wordt met dit project aangetoond dat SLM-producten kunnen worden beschouwd als volwaardige manufacturing componenten. Men wil de twijfels over beperkte materialen, bijbehorende eigenschappen en onnauwkeurigheden wegwerken. Daarnaast gaat men naar de milieu-impact van 3D printen kijken: sent bits not material!

[quote style=”boxed” float=”right”]Pailio en Realizer op RapidPro 2014[/quote] Lasersmelt technologie

De opzet van het project is dat de bedrijven die mee investeren zowel capaciteit als ondersteuning krijgen voor de inzet van de machine van Realizer. De bedrijven die participeren zijn VDM in Doetinchem, TTL groep in ‘s Heerenberg, Hencon in Ulft, Lovink in Terborg, Icer in Ulft en Goma in Hengelo (Gelderland). Ook Palio in Winterswijk doet mee in dit project. Palio is eveneens de leverancier van de machine. Henk ten Dolle: “Realizer biedt de SLM-technologie tegen betaalbare bedragen aan omdat de afmetingen van de stukken beperkt zijn. Toch zien deze bedrijven volop mogelijkheden binnen hun eigen producten en kunnen door de samenwerking nu laagdrempelig ervaring op doen met de lasersmelt technologie.”

 

Realizer SLM 50
De Realizer SLM 50 die in de Achterhoek metaal gaat printen.

Realizer SLM 50

De Realizer SLM 50 is een desktopprinter voor onderdelen tot 70 mm doorsnede en 40 mm hoogte. Deze 3D metaalprinter is de nieuwste in het produktportfolio van Realizer en is ‘s werelds eerste metaalprinter die op je bureau past. Ondanks de compacte afmetingen is de printer geschikt voor onder meer edelstaal, goudlegeringen maar ook andere metalen. Bijzonder is dat de machine geleverd wordt met een geïntegreerde stereomicroscoop, zodat men het proces kan volgen. Daarnaast kan de machine uitgerust worden met een laserlasunit.

 

Meer informatie

Realizer

Palio

CIVON

2 gedachten over “Maakindustrie en onderwijs Oost Nederland gaan 3D metaalprinten

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest