MakerPoint

Sander Smit is van de high end EOS machines overgestapt naar de goedkopere 3D printers uit de range van Ultimaker en Makerbot. Zelf vindt hij deze stap niet onlogisch. “Met deze goedkope printers valt er ook voor bedrijven een wereld te winnen. Met onze MakerPoint 3D Concept Store bieden we bedrijven de ondersteuning als ze met 3D printen aan de slag gaan.”

 

[quote float=”right”]Behoefte aan advies over 3D printen is groot[/quote]

Sander Smit heeft de nodige ervaring met 3D printen. Tot eind vorig jaar is hij directeur geweest van 3D Worknet, de Nederlandse pionier als het om additive manufacturing gaat. In de vestiging in Ede staan onder andere meerdere high end EOS machines voor het 3D printen van producten. Eind verleden jaar heeft hij samen met Ilko Bosman (oprichter van Freedom of Creation) en Esther Smit MakerPoint 3D Concept Store opgericht. In het centrum van Arnhem is de eerste fysieke winkel geopend. Momenteel wordt nagedacht over het zelf uitbreiden van het aantal winkels of een eventuele franchiseformule omdat er vanuit het hele land belangstelling is voor het winkelconcept. Met het concept richten de drie initiatiefnemers zich niet alleen op de consumentenmarkt. “Wij willen 3D toegankelijker maken voor iedereen: consumenten, scholen en ook bedrijven. En niet alleen het 3D printen, maar ook het scannen en de designsoftware. Daarbij vertellen wij het eerlijke verhaal”, zegt Sander Smit.

 

MakerPoint
Sander Smit: behoefte aan advies is ook bij het bedrijfsleven groot.

Advies juist nu nodig

Hij merkt dat juist op dit moment, nu 3D printen doorbreekt, de behoefte aan advies misschien wel groter is dan ooit. Dat bedoelt hij met het eerlijke verhaal. “Je kunt veel, maar niet alles. En elke printer heeft zijn specifieke kenmerken.” Daarom kun je in de MakerPoint 3D Concept Store meerdere 3D printers in actie zien en zelf testen. Hoewel Sander gewend is met geavanceerde machines te werken, denkt hij dat de kwaliteit van de goedkopere 3D printers ook voor menig bedrijf voldoende is. “Het zijn allemaal FDM-printers, maar ook bedrijfsmatig kun je daar al veel mee, als je vooraf de beperkingen van de machines kent.” Daarom onderwerpt het team van MakerPoint een printer aan een serie testen voordat deze in het assortiment wordt opgenomen. “We kijken niet alleen naar de kwaliteit van de printer, maar ook naar de technologie, de materialen en het bedrijf dat er achter zit.” De prijzen lopen uiteen van 1500 tot 6000 euro. Ook deze printers zijn tegenwoordig zodanig uitgevoerd dat niet eerst dagenlang bezig bent voordat er een eerste goed product uit komt. Hij merkt hiervoor een groeiende interesse vanuit zowel engineeringbureaus als ook spuitgietbedrijven en andere ondernemingen uit de maakindustrie.

Meer dan printen

3D printen draait echter niet alleen om de fysieke printer. Daarom richt MakerPoint zich niet alleen op de hardware, maar wordt ook software aangeboden en een range 3D scanners, van eenvoudige handscanners tot professionele systemen van het Belgische 4DDynamics. Sander Smit: “De hardware van scanners is vaak hetzelfde. Meer dan de helft van de output komt door de software. 4DDynamics, waarvoor wij distributeur zijn, richt zich volledig op het schrijven van deze software en onderscheidt zich hiermee.” Op RapidPro introduceert MakerPoint een nieuw professioneel scansysteem waarmee je in één keer grote producten of zelfs personen kunt scannen en digitaliseren. Deze 3D bodyscan wordt onder andere al gebruikt in de filmindustrie, om voorwerpen te scannen voor films die animatie en echte beelden combineren.

 

MakerPoint
De eerste concept store van MakerPoint, hartje Arnhem.

Instappen

Sander Smit vindt dat op dit moment er geen enkele drempel meer is om niet in te stappen in 3D printen. Printers als Makerbot, Ultimaker, Cube (3D Systems) en Builder (dat op RapidPro een model introduceert dat tot 665 mm hoog print) zijn betaalbaar en bieden voldoende kwaliteit om ervaring met de technologie op te doen. “Als je dan een grotere serie nodig hebt of een andere kwaliteit en je wilt naar een SLS-machine, kun je alsnog een servicebedrijf als Worknet benaderen of zelf investeren in een duurdere printer.” Je weet dan wel zeker dat de technologie iets voor je onderneming is.

 

Meer informatie

MakerPoint 3D Concept Store

 

 

Pin It on Pinterest