Fred Kodler

Custom bikes: motoren aangepast aan de wensen van de klant. Wie heeft Paul Teutel junior en senior nog nooit zien ruziën in een uitzending van Orange County Choppers. Customizing vereist onder meer dat je weet hoe onderdelen in één keer goed te maken. First part right. De exposanten die mee doen aan de Guided Tours Verspaning op de Techni-Show laten zien hoe je dit doet aan de hand van onder meer een luchtfilterhuis van de Duitse motorenbouwer Fred Kodlin in Borken.

[quote style=”boxed” float=”right”]First part right live demo op Techni-Show[/quote]

Nederland is het land van enkelstuks en kleine series. Machines omstellen is in de meeste verspanende bedrijven aan de orde van de dag. Wie het slim aanpakt, kan ook bij kleine series zorgen dat het eerste stuk dat van de machine komt goed is. En snel gemaakt wordt. First part right. “Om concurrerend te zijn, moet je ook dergelijke producten productief verspanen en moet het eerste stuk dat van de machine komt meteen goed zijn”, zegt Harm Kort, voorzitter van stichting Verspanersforum over het idee achter deze guided tour.

Bekijk hier in dit extra digimagazine alvast wat de exposanten die meedoen aan de Guided Tours Verspaning tonen.

Hier kun je het digimagazine downloaden als pdf-bestand.

Twee demo’s op de Techni-Show

Hij is ervan overtuigd dat iedere verspaner dit kan, mits je de goede stappen zet en de moderne technologie gebruikt, zoals CAM-programmeren, compleet bewerken op de machine en controleren. Zeven exposanten op de Techni-Show laten dit samen met stichting Verspanersforum, online vakblad Made-in-Europe en de beursorganisatie zien. Dat gebeurt afwisselend met het luchtfilterhuis van Fred Kodlin Motorcyles (complexe precisiecomponent) en een onderdeel dat compleet wordt afgewerkt, ontwikkeld door het Verspanersforum (voorbeeld van high mix low volume). Het luchtfilterhuis voor de customized Harley-Davidson wordt gefreesd op een Hyundai-Wia F400 voorzien van Sinumerik 828 D besturing met standaard MDynamics. Dit is met name bedoeld voor het snel verspanen met hoge oppervlaktekwaliteit. De andere deel, high mix low volume, is een draaifreesdeel dat bewerkt wordt op een Mazak Integrex i 200 ST. In dit werkstuk komen praktisch alle veelvoorkomende bewerkingen voor en het wordt gemaakt uit RVS 303.

Alle stappen

In de Guided Tours Verspaning gaat Seco Tools in op de mogelijke gereedschapskeuzes voor first part right, Bemet en LCMC laten de mogelijkheden van CAM-programmeren zien. Bemet voegt hier de koppeling naar het ERP-pakket Plan-de-CAMpagne aan toe; LCMC de freesstrategie Profitmilling. De stukken worden gemeten door Renishaw die vergelijkend meten doet op een door een robot beladen Equator, en Mitutoyo die het Harley-Davidson stuk meet op een Crysta Apex 3D, waarbij automatisch ook de oppervlakteruwheid wordt gemeten.

Extra tours

Overigens is deze week besloten het aantal guided tours uit te breiden naar 3 per dag (4 op dinsdag 11 maart) vanwege de vele aanmeldingen. Deelname is gratis voor bezoekers van de Techni-Show. Aanmelden kan via de registratiemodule.

 

Pin It on Pinterest