MTS TopMill

Bij de simulatie worden ook virtueel gereedschappen en opspanmiddelen meegenomen.

CNC Instructie Buro, gestart door Peter Schuurbiers, haalt de simulatiesoftware van MTS CNC Systems naar Nederland.

Deze software, TopMill en TopTurn, is ontwikkeld voor het onderwijs, maar in de praktijk is het pakket volgens hem ook heel geschikt voor bedrijven die streven naar first part right en zeker willen zijn van hun programma’s, voordat de frees of draaibeitel in het materiaal gaat.

 

Simulatie is al langer gebruikelijk binnen CAM-programma’s. Daarmee verklein je de kans op fouten. Ook voor het onderwijs zijn er pakketten beschikbaar die de leerlingen laten zien wat ze geprogrammeerd hebben. De beide pakketten van MTS gaan, aldus Peter Schuurbiers, verder dan de standaardsystemen. Het levert namelijk een virtuele CNC-machine simulatie op basis van het daadwerkelijke NC-programma, met de gereedschappen en opspanmiddelen binnen de machineruimte van de gekozen machine. “Het maakt sneller duidelijk hoe de eigen CNC-machine de volgorde uitvoert en of er nog fouten zullen optreden. Een virtuele fout kost echter niets, omdat er geen schade ontstaat. Je kunt dan zonder problemen de noodzakelijke aanpassingen doen en opnieuw beginnen”, aldus Peter Schuurbiers over de voordelen van deze virtuele check. “Dit bespaart veel tijd bij het testen van een programma op de machine en voorkomt ‘stress voor een crash.”

Geen machinetijd verspillen

De onzekerheid omtrent een NC-programma dat de eerste keer wordt gebruikt, blijft volgens hem, of nu leerlingen op school programmeren of de verspaner in het bedrijf. Hij wil met deze simulatiesoftware de onzekerheid wegnemen. Dat voorkomt eventuele schade, maar belangrijker vindt hij dat geen kostbare machinetijd verloren gaat door het testen van het programma en opspanningen. “Het is praktischer om een programma offline de herstellen en te testen dan op de machine.” Het voordeel van de virtuele CNC machine software is in zijn ogen dat de software je dwingt om gereedschappen en opspanmiddelen te kiezen, die virtueel gebruikt worden in de machineruimte waarin je daadwerkelijk gaat verspanen. Simuleren krijgt hierdoor een veel hoger realiteitsgehalte.

Praktijkcentrum

CNC Instructie Buro wil komend najaar een CNC praktijkcentrum inrichten waar met de software van MTS CNC Systems geoefend kan worden. Dit zal dan toegankelijk worden voor zowel leerlingen uit het beroepsonderwijs als voor verspaners uit het bedrijfsleven. Dit praktijkcentrum geldt dan als een pilot voor de opleidingen in CNC techniek die stichting Verspanersforum wil gaan organiseren.

Meer informatie

CNC Instructie Buro

MTS CNC Systems

 

Pin It on Pinterest