aps cnc-machine

Professor Schuh: kennis niet langer zo maar weggeven. Tweede foto: een voorbeeld van een intuïtieve besturing die het WZL samen met Siemens ontwikkelt.

Machinebouwers geven hun technologie over enkele jaren niet langer zomaar mee met de machine die ze verkopen. Via apps gaan ze hun technologie know how te gelde maken. “Vandaag schenken ze de koper hun kennis, morgen zal dit een wezenlijk deel van de deal zijn”, aldus professor Günther Schuh van het WZL in Aken.

 

Professor Schuh: morgen geven fabrikanten hun expertise niet langer gratis weg

 

Apps zoals we die gewend zijn van smartphones en tablets, kom je in de toekomst ook tegen in de CNC-machines. Ze worden zelfs een wezenlijk onderdeel van de aankoop van de CNC-machine. Daarvan is men aan het Werkzeugmaschinenlabor (WZL) van de RWTH Aachen overtuigd. Professor Schuh tipte het onderwerp aan in de wandelgangen van het AWK 2014. Iedereen die iets betekent in de Duitse machinebouwindustrie was afgelopen week zeker één dag in Aken, waar het 3-jaarlijkse kolloquium van het WZL samen met het Fraunhofer IPT plaatsvond. Het AWK 2014 stond helemaal in het teken van Industrie 4.0, het thema waar de Duitse machinebouw momenteel op inzet. De integratie van ICT in de machines en installaties en de koppeling van alle componenten uit een machine aan het internet, is volgens Thomas Lindner, oud-president van de VDMA en nu directeur van een machinebouwonderneming, dé kans voor de Duitse sector om zich te onderscheiden.

FOTO: Professor Schuh: kennis niet langer zo maar weggeven. De tweede foto toont een intuïtieve besturing die het WZL samen met Siemens ontwikkelt waarin duidelijk plek is voor apps.

Toepassingen voor apps

Een van de toepassingen die Industrie 4.0 mogelijk maakt, is het gebruik van apps in CNC-machines. Günther Schuh ziet hier twee interessante applicatierichtingen voor. Aan de ene kant denkt hij dat apps de mensen die moeite hebben met de klassieke leervormen en daardoor buiten de boot vallen, kunnen ondersteunen om toch inzetbaar te zijn in de industrie. “Er zijn honderden apps denkbaar die de productie transparanter maken en een grote groep mensen een training on the job bieden.” Een andere toepassing is de technologietransfer van de machine- en gereedschapsfabrikanten naar hun klanten. Daartoe zullen ze er wel in moeten slagen om alle data die straks uitgelezen worden, te vertalen naar technologie oplossingen. Denk aan oplossingen voor first time right, maar ook conditie monitoring van machines.

Meer output uit de machine

“Gebruikers halen vaak niet meer dan 20 procent van de extra mogelijkheden van een machine daadwerkelijk eruit. Als de fabrikant via een app instrumenten meelevert om know how te genereren, kan de klant veel meer output uit een machine halen”, aldus de Akense hoogleraar. Big data wordt ook voor de machinebouw een goudmijn. Schuh ziet hier een enorme kans en pleit ervoor dat Duitsland wereldwijd zich op dit punt ontwikkelt tot een Sillicon Valley voor de machinebouw. Hij gelooft in ieder geval niet dat in de toekomst de machinebouwers hun expertise nog zo gemakkelijk zullen weggeven zoals ze nu doen. “Die kennis gaat men niet langer gratis weggeven. Deze kennis kan straks het verschil maken in de beslissing in welke machine een bedrijf investeert.”

 

De komende weken volgt meer achtergrondinfo over de betekenis van Industrie 4.0 voor de machinebouw.

2 gedachten over “Apps worden bestanddeel aankoop CNC-machine

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest