Ruim 50 Nederlandse en Belgische leerlingen uit het middelbaar beroepsonderwijs hebben in Zaventem hun studiebeurs van de Gene Haas Foundation in ontvangst genomen. Het MBO College Hilversum Techniek ging met de grootste cheque terug. Dat schept extra mogelijkheden voor de nieuwe niveau 3 opleiding die in september in Hilversum start, aldus opleidingsmanager Rob Aartsen.

 

200.000 euro studiebeurzen voor Europese CNC-studenten

 

De Gene Haas Foundation, een initiatief van Haas-oprichter Gene Haas, stelt dit jaar 200.000 euro beschikbaar aan Europese studenten die een opleiding in fijnmechanisch bewerken volgen. In Noord Amerika stimuleert men op die manier al langer jongeren een opleiding in de verspaning te volgen. Wereldwijd doneert de stichting dit jaar 1 miljoen dollar aan studiebeurzen. In Europa dienden 100 scholen een aanvraag in, voor in totaal 800.000 euro. Uiteindelijk werden 17 aanvragen goedgekeurd. 200.000 euro aan studiebeurzen worden onder deze studenten verdeeld. In België en Nederland ontvangen in totaal 176 studenten een beurs.

Haas scholarship
Een aantal van de Vlaamse studenten maakt met de smartphone een video van de Haas draaimachine.

Hilversum: nieuwe niveau 3 opleiding

Bij het MBO College Hilversum Techniek kunnen dankzij de studiebeurzen van de Gene Haas Foundation na de zomer 15 leerlingen starten met de nieuwe niveau 3 opleiding zonder dat ze bepaalde kosten uit eigen zak moeten betalen. Daarnaast kunnen de beste niveau 2 leerlingen en niveau 4 leerlingen van werktuigbouwkunde, mechatronica en engineering een CNC-module volgen, een plus op hun vakopleiding. Op die manier laat de opleiding ze kennis maken met CNC-fijnmechanica, in de hoop de interesse te wekken zodat ze verder gaan in deze richting. Door het hoge bedrag dat is toegekend, ziet opleidingsmanager Rob Aartsen extra kansen. “We kunnen nu ook laptops kopen met offline programmeersoftware, zodat de leerlingen het programmeren van de CNC-machines kunnen leren.” Het MBO College Techniek wil de niveau 3 opleiding komende jaren telkens uitbreiden met 15 nieuwe leerlingen per jaar. Hij ziet de eerste groep als ambassadeurs. “Zij kunnen reclame gaan maken voor de opleiding.” Speciaal voor deze nieuwe opleiding is een praktijkruimte ingericht met CNC-machines. Overigens: nog zonder Haasmachine.

MBO College Hilversum Techniek
Frank De Beijer van Landré vereeuwigt de Hilversumse studenten bij een VM6 freesmachine van Haas Automation.

Grotere groep

Frank De Beijer, directeur van Landré Haas Factory Outlet, juicht het initiatief van het Hilversumse opleidingsinstituut toe en is blij met de toekenning van 12.500 euro aan studiebeurzen. Hij vindt dat scholen eigenlijk meer zouden moeten samenwerken bij de inrichting van praktijklokalen met moderne CNC-machines, omdat dit voor een school alleen bijna niet meer op te brengen is. Door samen te werken kunnen er wel state of the art praktijklokalen worden ingericht waar leerlingen met de nieuwste technologie leren CNC-verspanen.

6 scholen in de Benelux

In totaal hebben 6 scholen uit de Benelux zo’n 30.000 euro aan beurzen voor hun 176 studenten gekregen. Deze  scholen zijn het KTA Brugge, TechnOV in Vilvoorde, Athénée Royal de Welkenraedt, Emmaüs bovenbouw OP WEG, Bernardustechnicum, allen in België; en het MBO College Hilversum Techniek als enige Nederlandse school.Komend jaar start de stichting een nieuwe ronde waarin scholen opnieuw beurzen voor hun studenten kunnen aanvragen.

Een uitgebreider artikel verschijnt in het digimagazine van juni. Neem hier een gratis abonnement.

Bekijk hieronder in het foto-album alle scholen die studiebeurzen hebben gekregen:

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer informatie

Gene Haas Foundation

Haas Automation Europe

MBO College Hilversum Techniek

 

1 gedachte over “Hilversumse CNC-frezers in spé krijgen studiebeurs van Gene Haas Foundation

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest