Igepa

3D-printen is inmiddels een geaccepteerde technologie. Dat zegt Aaldrik Britstra, accountmanager bij Igepa. Dat heeft onlangs in Nederland een aantal nieuwe 3D-printers van Stratasys geïntroduceerd.

 

Polyjet maxtrix technologie van Objet print ABS-achtige matrijzen

 

Moederbedrijf Igepa Group (actief in 28 Europese landen) is door een overname van een Zweedse distributeur van 3D-printers vier jaar geleden in deze sector terecht gekomen. “In het begin was het echt pionieren”, zegt Aaldrik Britstra nu. “Inmiddels is 3D-printen een geaccepteerde technologie, die gebruikt wordt voor tal van toepassingen. En met de nieuwe generatie printers kan iedereen met één druk op de knop een hoge mate van mauwkeurigheid, detaillering en gladheid realiseren.”

Stratasys Objet 3D-porinters

Igepa Nederland is van huis uit een groothandel in papier-, sign en displaymaterialen en levert sinds enkele jaren ook 3D-printers. Deze activiteit is ondergebracht in de afdeling Digetech. De onderneming is leverancier van de 3D-printers van Objet, dat twee jaar geleden is gefuseerd met de Amerikaanse fabrikant Stratasys. Het concern bouwt zowel entry level machines als medium en high level printers, die allemaal door Igepa geleverd worden. Een van de nieuwe modellen is de Stratasys Objet500 Connex3, waarmee materialen in honderden kleuren en kleurnuances worden geprint. Objet neemt met deze high end machine een unieke positie in. Hiermee kunnen hardere en zachtere materialen worden geprint. Deze 3D-printer maakt gebruik van de polyjet matrix technologie, waarmee je verschillende materialen met elk andere mechanische en fysische eigenschappen kunt combineren in één product, van transparant tot rubberachtig. De 3D-printer print 9 verschillende industriële thermoplasten. Gewerkt wordt met druppels vloeibare kunststof en laagdikten van 16 µm.

Met de 3D-printtechnologie kunnen ABS-achtige materialen worden geprint die geschikt zijn voor matrijzen om kleine series mee te produceren.
Met de 3D-printtechnologie kunnen ABS-achtige materialen worden geprint die geschikt zijn voor matrijzen om kleine series mee te produceren.

 

Digitale materialen

Objet biedt in de high end machine ook de mogelijkheid om zogenaamde digitale materialen te 3D-printen. Dit zijn feitelijk composieten: twee materialen worden in een bepaalde verhouding en structuur in de 3D-printer gemengd om precies die eigenschappen te geven die de gebruiker wil. Op basis van de standaard fotopolymeren kunnen meer dan 100 verschillende digitale materialen worden samengesteld. In totaliteit kunnen in één werkstuk tot 14 verschillende materiaaleigenschappen worden gecombineerd. Een van de toepassingen is het printen van digitaal ABS dat, aldus Stratasys, qua stijfheid en sterkte bij dunwandige producten betere eigenschappen heeft dan standaard ABS. Dit digitaal ABS is geschikt voor het printen van matrijzen voor kleine series. Onder andere aan het WZL in Aken loopt momenteel onderzoek naar de mogelijke toepassingen hiervan.

Meer informatie

Igepa Nederland

Pin It on Pinterest